IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво да очакват пазарите от Народния национален конгрес на Китай?

Следващата седмица властите ще разкрият оценката на правителството за състоянието на икономиката, както и плана му за действие през настоящата година

08:25 | 03.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Върховното заседание на парламента ще продължи цели девет дни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Върховното заседание на парламента ще продължи цели девет дни. Снимка: Ройтерс

Наред с опасенията за стабилността на финансовата система на Китай погледите на анализаторите ще бъдат насочени и към върховното заседание на парламента, което ще се проведе следващата седмица. Т.нар. Народен национален конгрес ще разкрие оценката на правителството за състоянието на икономиката, както и плана му за действие през настоящата година, пише CNBC.

В конгреса, който започва на 5 март, ще участват на 3 000 делегати, а очакванията са той да продължи цели девет дни.

Двете основни насоки, за които пазарните участници ще внимават, са свързани с основните икономически цели за 2014 г. и дали властите ще разкрият повече подробности относно реформите.

На откриването на Конгреса премиерът на страната Ли Къцян трябва да съобщи ключовите икономически цели. Въпреки че Пекин остави настрана прираста на брутния вътрешен продукт (БВП), той все пак си остава най-важният индикатор, който ще следят икономистите.

Очакванията са, че правителството ще запази целта си за икономическия растеж от 7,5% на година, както и целта за инфлацията в размер на 3,5%, за да оправдае очакванията за стабилност. Според някои експерти властите може да поставят по-гъвкава цел за растежа на БВП, да поставят долна граница или да заявят готовност да преследват ръст на икономиката малко над или под заветните 7,5%.

Освен повече детайли за състоянието на китайската икономика правителството би трябвало да хвърли повече светлина върху реформите, инициирани след Третия пленум на Комунистическата партия, проведен през ноември миналата година. Очакванията на анализаторите са основните политически приоритети да бъдат насочени към задълбочаване на реформите, смекчаването на финансовите рискове и стабилизирането на растежа.

Според други икономисти справянето с назряващия проблем с дълговете на местните управи ще бъде приоритет номер едно.

Други ключови области, към които ще бъдат насочени реформите, включват либерализирането както на предприятията от държавния сектор, така и на финансите на страната. Следват регулирането на сенчестото банкиране и предприемането на мерки за справяне с проблемите на околната среда, след като редица градове в Китай страдат от опасни нива на замърсяване.

Решенията, които също най-вероятно ще привлекат вниманието на пазарите, касаят навлизането на частни и чужди капитали в сектора на услугите, както и в такива сфери, контролирани от държавата.

Експертите ще очакват повече информация по отношение на свободните търговски зони и мерките, касаещи интеграцията на градските и селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още