IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се крие зад сделката между Smithfield Foods и Shuanghui

Консумацията на свинско месо в Китай възлиза на 50 млрд. килограма годишно

11:25 | 31.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Smithfield Foods може да премине в китайски ръце срещу&nbsp;4,7 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Smithfield Foods може да премине в китайски ръце срещу 4,7 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

„Потенциалното придобиване на американската месопреработвателна компания Smithfield Foods от китайската Shuanghui International ни подсказва един прост факт - Китай не произвежда всичко, от което се нуждае. Повече от ясно е, че страната трябва да осигури отвън необходимите енергийни или други базови суровини“, коментира Дейвид Инглес от Bloomberg в поредицата Global Outlook.

Преди дни стана ясно, че най-големият китайски производител на свинско месо Shuanghui иска да придобие американската компания и предлага за нея около 4,7 млрд. долара, или 34 долара за акция. 

Според него китайските хранителни навици се променят с покачването на доходите. „От 1980 г. до днес, време, което общо взето съвпада с периода на икономическия разцвет в страната, населението нарасна с 30%. Потреблението на свинско месо обаче се е увеличило с 230% за последните 33 години. Съпоставено с глава от населението, това прави по 11 килограма на човек за една година. В момента ръстът е близо четирикратен, като достига до около 40 килограма. 50 милиарда килограма – толкова е общото потребление в Китай на свинско месо всяка година. И логичният въпрос е откъде Китай ще вземе всички тези прасета. Вероятно някои ще се отглеждат в страната, а други ще се набавят от чужбина“, коментира още Инглес.

Според него след сделката между Smithfield Foods и Shuanghui International количеството на китайския внос на свинско от САЩ вероятно ще се повиши леко

„Ще има хора, които обаче ще кажат, че Китай не се нуждае от внос, защото вече има свръхпредлагане на свинско месо в страната. Но това напомня за друг проблем. Дали китайците се доверяват на качеството на храната от местните производители“, пита Дейвид Инглес.

Анализаторът от Bloomberg припомня за скандала около безопасността на храните, който разтресе обществото преди няколко години и превърна темата в приоритет на правителството. „Всъщност, това измести дори териториалните спорове като основен източник на социално безпокойство в страната“, обяснява още Инглес. Припомняме, че в началото на април Китай потвърди за наличието на четири нови случая на смъртоносен нов щам на птичия грип, с което опасенията за зараждане на нова грипна пандемия в Източен Китай се засилиха.

„Фaкт е, че по-заможните хора ядат богата на протеини храна и затова търсенето не само ще се задържи, но и ще се увеличи. И това вероятно е причината големи китайски компании да са склонни да платят, за да помогнат на тези малки прасенца да намерят пътя до пазара“, обобщава Дейвид Инглес. 

Видео материал по темата вижте в Bulgaria on Air.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още