IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ким Чен-ун: Ще се готвим едновременно за диалог и конфронтация със САЩ

Севернокорейският лидер продължава изчаквателната си политика и се въздържа от провокиране на администрацията на Байдън

12:39 | 18.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун призова за подготовка както за диалог, така и за конфронтация със САЩ, особено за второто, в първия си пряк коментар за администрацията на американския президент Джо Байдън, предава Ройтерс, позовавайки се на севернокорейската държавна осведомителна агенция КЦТА.

Ким очерта „уместно стратегическо и тактическо противодействие“ по отношение на Вашингтон в детайлен анализ на политиката си в рамките на пленума в четвъртък на централния комитет на управляващата Корейска работническа партия.

„Генералния секретар подчерта нуждата да се подготвим както за диалог, така и за конфронтация, особено да сме напълно подготвени за конфронтация, за да защитим достойнството на държавата си и интересите ѝ за независимо развитие“, се казва в съобщението.

Подобен ход ще „гарантира надеждно мирната среда и сигурността на страната ни, се допълва в него. Ким е подчертал също необходимостта от създаване на „благоприятна външна среда“ за собствените инициативи на Северна Корея.

Конкретни действия обаче не са били очертани.

Коментарът на Ким е направен два дни преди новоназначеният американски пратеник за Северна Корея Сун Ким да пристигне на първото си посещение в Южна Корея, откакто зае поста миналия месец.

Той ще разговаря с южнокорейските и японските си колеги и ще се срещне с други официални представители в Сеул по време на престоя си до 23 юни, съобщи Държавният департамент.

Изказването на Ким е продължение на изчаквателната политика, като в същото време се въздържа от провокиране на администрацията на Байдън, коментира Випин Наранг, експерт по ядрените въпроси в Масачузетския технологичен институт в САЩ.

„То вероятно показва, че според Пхенян в момента топката е в американското поле и изчаква да види докъде ще стигне американската администрация“, допълва той. Според Наранг „предвид съобщенията за ситуацията с храните и COVID-19 в Северна Корея може да се предположи, че Ким също ще се радва да избегне конфронтация в близко бъдеще“.

Ян Му-ин, преподавател в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул, смята, че Ким изпраща послание до Вашингтон, че би се върнал към разговори в определен момент. „Макар че споменава конфронтация, той се въздържа от критики както към Южна Корея, така и към САЩ, като в същото време изтъква необходимостта от запазване на стабилно геополитическо положение“, отбелязва Ян.

На първата си среща през май Байдън и южнокорейският президент Мун Дже-ин изтъкнаха неотложността на усилията за връщане на Северна Корея към преговорите по ядрено разоръжаване.

Миналия месец Пхенян критикува САЩ и техните съюзници в Южна Корея, като заяви, че изявления на Вашингтон за политиката му спрямо КНДР са доказателство за враждебен подход, който изисква обмислянето на отговор от Северна Корея.

Пленумът в КНДР започна във вторник, а целта е да бъде направен преглед на основни политики и да се очертаят стъпки за разрешаване на оставащи проблеми.

В първия му ден Ким призова за действия за справяне с „напрегнатата“ продоволствена ситуация, като обвини за нея коронавирусната пандемия и тайфуните миналата година.

Дипломати и анализатори съобщават, че КНДР преживява повсеместен недостиг на храна след тайфуните, които унищожиха реколтата миналата година, а в същото време има притеснения от широко разпространение на COVID-19, въпреки че няма официално признание от режима на Ким.

Затварянето на границите нанесе допълнителен удар на икономиката, която вече пострада заради международните санкции.

Съседът и съюзник на Северна Корея Китай насърчава и двете страни да създадат „оперативна“ пътна карта за освобождаване от ядрено оръжие, заяви говорителят на външното министерство на страната Джао Лидзиен.

„Съответните страни трябва да се възползват от възможността и да работят за постепенна деескалация на положението“, заяви той на редовен брифинг в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още