IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Американските мита върху слънчевата енергия нарушават търговските правила

Пекин подаде жалба към Световната търговска организация, за да се определи законосъобразността на американските политики

19:31 | 15.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайското министерство на търговията заяви, че решението на САЩ да субсидират компаниите за възобновяема енергия и да налагат мита върху вносните продукти сериозно нарушава глобалния пазар и вреди на интересите на Китай, съобщава Ройтерс.

Китай подаде жалба към Световната търговска организация (СТО), за се определи законосъобразността на американските политики, заявявайки, че те не само вредят на правата на азиатската страна, но и подкопават правомощията на организацията. 

През януари Вашингтон обяви, че налага защитни мита с регресивен подход в рамките на следващите четири години. 

„Тъй като САЩ сериозно нарушават глобалния пазар за продукти като фотоволтаиците и вредят на китайските търговски интереси, Китай ще използва механизма за решаване на конфликти на СТО като необходима мярка за защита на законните права на държавата“, съобщи министерството на търговията.

Очаква се този подход да няма незабавно влияние върху големите производители на слънчева енергия в Китай, сред които са GCL, Junko Solar и Canadian Solar CSOQ.O тъй като експозицията им към американските пазари беше ограничена след предишни спорове.

Пенг Пенг, изследовател към China Renewable Energy Industry Association, описа спора като „микрокосмос на големия търговски спор“.

„Соларният проблем съществува от години. Мисля, че Китай просто реши да го възобнови, за да поддържа нивото на търговската война“, смята той.

САЩ обвиниха Китай в използването на субсидии за повишаването на производствения капацитет на компаниите за възобновяеми източници, за да смъкне цените и да отстрани американските компании от бизнеса.

По данни на China Photovoltaic Industry Association производството на слънчева енергия в САЩ е спаднало от 1,5 гигавата през 2011 г. до 1 гигават през 2017 г. вследствие на редица фалити на местни компании.

Китай твърди, че нейните компании са се възползвали от конкурентната среда, а не от субсидиите, за да увеличат печалбата си.

„Слънчевата енергия е само част от голямата търговска шахматна дъска“, смята неназован изпълнителен директор на китайска компания, произвеждаща слънчева енергия, като добави: „Не мисля, че жалбата на Китай може да доведе до нещо положително за пазара на соларна енергия в страната. По-скоро добавя още напрежение към търговската война“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още