IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай атакува незаконния добив на редкоземни метали

Индустриалното министерство на Китай е издало заповед всички минни компании да спрат добива, който надвишава разрешените квоти

09:55 | 09.08.11 г.
Китай атакува незаконния добив на редкоземни метали

Китайското правителство планира да предприеме решителни мерки срещу нелегалната миннодобивна дейност на редкоземни метали до края на годината, пише MarketWatch, като цитира съобщение на китайското Министерство на индустрията и информационните технологии.

Кампанията ще се проведе съвместно с още пет други министерства и държавни агенции. Целта на операцията е да се пресече незаконният добив на редкоземни полезни изкопаеми.

Индустриалното министерство на Китай е издало заповед всички минни компании да спрат добива, който надвишава разрешените квоти.

До 10 ноември т. г. по места проверки ще правят местните правителства. След това, до края на годината, инспекциите за незаконен добив на редкоземни материали ще се провеждат от централното правителство.

Преди месец Пекин почти удвои експортните квоти на редкоземни минерали за някои компании, но изчисления показват, че лимитите за износ за цялата 2011 г. всъщност са по-малки от тези за 2010 г.

Китай, който добива около 90% от необходимите за различни индустрии редкоземни минерали, сви производството и износа през 2009 г. Това принуди бизнеса да търси алтернативни източници. Наскоро японски учени откриха огромни находища на дъното на Тихия океан.

Междувременно, Пекин съобщи, че засилва екологичния контрол в миннодобивната индустрия и че преструктурира добива на редкоземни полезни изкопаеми. Страната обаче започна да създава и резерви от редкоземни метали, което би позволило още по-затегнат контрол на доставките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още