IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай бори слабото потребление с национална ваканция през май

По случай Деня на труда ще бъдат отпуснати два допълнителни почивни дни, чиято цел е да стимулират пътуванията и продажбите на дребно

21:29 | 22.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските власти предприемат необичайни мерки в опит да дадат нов тласък на икономиката си. Този път страната залага на потребителите, давайки им два допълнителни дни за пътуване, пазаруване и излизане.

Правителството в Пекин взе решение да отпусне два допълнителни почивни дни за Празника на труда 1 май, който тази година се пада в сряда, съобщава Bloomberg. 

Държавният съвет обяви, че през 2019 г. неработни дни ще бъдат още четвъртък и петък. Двата допълнителни дни все пак ще трябва да се отработват – в двете недели преди и след дългата почивка. Въпреки това промяната ще означава повече свободно време за мнозина.

Макар и на практика да не се отпускат нови почивни дни, тяхното концентриране ще окуражи повече хора да пътуват, да похарчат повече средства за развлечения, като посещаване на ресторанти например, за хотели и самолетни билети. Решението на Пекин даде тласък на акциите в туристическия сектор в страната.

Новите почивни дни също така бяха обявени, след като по-рано данни показаха, че секторът на търговията на дребно през първите два месеца на 2019 г. е нараснал с най-слаб темп от средата на 2003 г. насам.

Продажби на дребно в Китай

Първомайският празник се намира в добър сезон за пътуване и мярката е взета, за да се удовлетвори търсенето и хората да бъдат по-щастливи, посочва държавната информционна агенция „Синхуа“, позовавайки се на неназован представител на Националната комисия за развитие и реформи.

По думите му правителството също така планира по време на почивните дни да не се събират пътни такси за пътническите автомобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още