IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай дава заявка за безпрецедентни икономически реформи

Промените ще дадат силен тласък на икономиката и другите обществени сфери, според висш държавник

14:52 | 26.10.13 г. 4
Китай дава заявка за безпрецедентни икономически реформи

Високопоставен китайски лидер обеща " безпрецедентни " икономически и обществени реформи, които ще бъдат представени на дългоочаквания пленум на Комунистическата партия през следващия месец, предаде Ройтерс.

Ю Джъншън, четвъртият по ранг в Постоянния комитет на Политбюрото на Комунистическата партия, съобщи, че на закрито заседание ще бъде “проучен въпроса за задълбочени и всеобхватни реформи”. “Реформите този път ще бъдат широки и безпрецедентни”, коментира той, цитиран от официалната агенция Xinhua.

“Неизбежно реформите ще дадат силен тласък на дълбоки промени в икономиката и в другите обществени сфери”, посочва още Ю.

На предстоящия пленум се очакваше президентът на Китай Си Дзинпин да настоява за по-дълбоки икономически реформи, за да се преодолее забавянето на растежа. За първи път обаче висш държавник коментира плановете на управляващите, отбелязва информационната агенция.

Предстоящият пленум е трети поред за Централния комитет, откакто новото ръководство встъпи в длъжност през миналата година. Исторически точно третите пленуми са послужили като трамплин за ключови икономически реформи, посочва още информационната агенция.

Бившият лидер Дън Сяопин например започна историческите си реформи точно на третия пленум на 11-я партиен комитет през 1978 г., за да спаси икономиката на Китай от Колапс след Културната революция на Мао Дзъдун.

Очакванията са да бъдат представени финансови и данъчни реформи, както и да се обсъди проблемът с урбанизацията, поземлената реформа и либерализацията на режима за адресните регистрации, който затруднява миграцията между селските и градските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
понеже си ми цъкнал мисусче, което показва че си ме прочел, щото коментара ми не е интересен за останалите, то мога да си продължа мисълта и да допълня, че мога да ти покажа доказателствено 3 аксионометрични грешки /чрез стигане до противоречие, като следствие от анализ основан на тяхното едновременно допускане/ които използваш субективно /следствие от противопоставяне на комплекси и мечти/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
мисля, че имаш право да преосмислиш много сериозно анализационните аксиоми, които си приел за анализ на света! Твоите са или в противоречие една с друга , или в противоречие с реалността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Странно. Те и мен ме смущават с все по-разрастващата си инвазия но, и за миг не ми е хрумвало, че "са прави с централизацията". Едно по-добро балансиране със сигурност ще им позволи по устойчиви позиции на световния пазар но, колкото по-непосредствени са връзките на производители с клиенти /т.к. няма как всичко да минава през Пекин за одобрение или отказ/ толкова по-добра обратна връзка имат. Какви са тези комунистически възгласи тук, kane ? Наистина ли вярваш, че ККП е комунистическа, а щатите, Япония и Германия -фашистки? Време е да се успокоиш и погледнеш трезво, мисля. Бъди здрав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 8
kane
преди 10 години
Китай греши в развитието си според менТе са на верен път с целтрализираното управление на икономикатаНо грешат в допускането на диктатурата на партиятаНо може би на този етап от развитието им са прави. За да могат да се конкурират с други диктатири по света каквито са САЩ, Германия, Япония и пр. Фашистки диктатури. Може би само това е шанса им в момента.. може би така изглежда. Как иначе няма да доспуснеш хипер богати фашисти да те владеят икономически, а оттам и изцяло!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още