IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай е готов да инвестира 250 млрд. долара в Латинска Америка до 2025 г.

Cътрудничеството ще е в областта на енергетиката, развитието на инфраструктурата и иновациите, посочи премиерът Си Дзинпин

09:37 | 08.01.15 г. 1
Китай е готов да инвестира 250 млрд. долара в Латинска Америка до 2025 г.

Китай е готов през следващите 10 години да инвестира 250 млрд. долара в Латинска Америка, предаде Ройтерс, позовавайки се на изказване на премиера Си Дзинпин.

Китайският лидер направи изявлението си в четвъртък по време на церемонията по откриването на първия министерски форум Китай-SELAC (Общността на латиноамериканските и карибските държави), който се провежда днес и утре.

"Уверен съм, че тази среща ще даде плодотворни резултати и ще бъде положителен сигнал за задълбочаване на сътрудничеството между Китай и страните от Латинска Америка. Тя ще има важно и трайно въздействие върху насърчаването на сътрудничеството като цяло за просперитет в целия свят", каза Си Дзинпин.

Той отбеляза също, че през следващите десет години двустранната търговия между Китай и страните от Латинска Америка може да достигне 500 млрд. долара. Китай и страните от Латинска Америка ще си сътрудничат в областта на енергетиката, развитието на инфраструктурата и иновациите, добави премиерът.

Си подчерта, че основните резултати от двудневния форум ще бъдат приемането на 5-годишен план за цялостно сътрудничество, както и развитието на регулаторната рамка на механизма на взаимодействие на форума, съобщи агенция Синхуа.

Според експерти сътрудничество между Китай и много страни от Латинска Америка е от взаимна полза и в интерес на двете страни. Поднебесната империя, която се нуждае от природни ресурси, купува суров петрол от Венецуела, мед от Чили и Перу и соя от Аржентина и Бразилия. В замяна, страните от Латинска Америка получават милиарди долари китайски инвестиции в своята икономика и дългосрочни заеми.

В сряда по време на среща Си Дзинпин и президентът на Венецуела Николас Мадуро се споразумяха да разработят съвместни проекти на обща стойност над 20 млрд. долара. В същото време Еквадор получи заем от Китай на обща стойност 7,53 млн. долара.

SELAC, която събира 33 страни в региона, без САЩ и Канада, бе създадена в края на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Стефчо
преди 9 години
Е така се създава трайно влияние в бившия заден двор на чичо Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още