Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай е привлякъл най-много чужди инвестиции през 2020 г.

Преките чуждестранни инвестиции в световен мащаб са се сринали с 42% след 2020 г. до около 859 млрд. долара

Китай е привлякъл най-много чужди инвестиции през 2020 г.

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай е най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през 2020 г., става ясно от данни на ООН. През годината, белязана от пандемията от коронавируса, в Народната република са влезли инвестиции на стойност 163 млрд. долара, става ясно от доклад, публикуван в неделя от Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD).

САЩ са привлекли инвестиции за 134 млрд. долара, сериозен спад спрямо отчетените преди година 251 млрд. долара. По това време Китай е привлякла 140 млрд. долара.

Според доклада преките чуждестранни инвестиции в световен мащаб са се сринали с 42% след 2020 г. до около 859 млрд. долара, предава Ройтерс.

Още по темата

Най-тежко са засегнати индустриализираните страни, които обикновено представляват около 80% от глобалните трансакции, като там потоците се свиват до ниво, наблюдавано за последно през 1994 г., се казва в доклада на ООН.

Сред основните получатели на ПЧИ през 2019 г. потоците намаляват най-рязко в Италия, САЩ, Бразилия и Австралия.

Най-много инвестиции в Китай са били насочени към услугите за електронна търговия, специализираните технологични услуги и научните изследвания.

Китайската икономика набра скорост през четвъртото тримесечие, като растежът надмина очакванията, след като страната приключи поразената от коронавирус 2020 г. в изключително добра форма и запази готовността си да се разшири още тази година, въпреки че световната пандемия продължава да бушува.

Брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал с 2,3% през 2020 г. Така Китай е единствената голяма икономика в света, която избегна свиването през миналата година.

Втората по големина икономика в света изненада мнозина със скоростта на своето възстановяване от коронавирусния шок, особено след като политиците трябваше да се ориентират и в напрегнатите отношения между САЩ и Китай по отношение на търговията и други фронтове. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Победата на талибаните в Афганистан подхранва терористичните атаки в Пакистан