Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай е произвел по 40 предпазни маски за всеки човек извън азиатската страна

Доставките на китайски маски достигат стойност от 340 млрд. юана, което се равнява на около 2% от целия износ на страната за 2020 г.

Китай е произвел по 40 предпазни маски за всеки човек извън азиатската страна

Снимка: Bloomberg L.P.

Господството на Китай при износа по време на пандемията от коронавирус е най-добре отразено от продукта, който се превърна в основен защитен фактор срещу вируса – предпазната маска за лице.

Китайските фабрики са изнесли 224 млрд. маски от март до декември 2020 г., което се равнява на почти 40 маски за всеки човек извън Китай, коментира Ли Куейуън, служител от Главната митническа администрация на азиатската страна, цитиран от Bloomberg. 

Още по темата

Доставките на китайски маски достигат стойност от 340 млрд. юана (52 млрд. долара), което се равнява на около 2% от целия износ на страната за 2020 г.

Китайските компании са изнесли и други лични предпазни средства на стойност почти 100 млрд. юана, допълва Ли. Като цяло износът на медицинско оборудване и лекарства на Китай се е увеличил с 31% през 2020 г. в сравнение със стойностите от предходната година, изтъква още той.

Търсенето на предпазни маски, болнични облекла, обдишватели и други продукти, свързани с пандемията, беше ключов двигател за рекордно силния износ на Китай през изминалата година, наред с експорта на компютри и друго работно оборудване, необходимо за дистанционната работа.

Тъй като много страни по света, в това число САЩ и Япония, продължават да страдат от ръста в броя на заразените с коронавирус и отново налагат ограничения за овладяването му, продажбите на маски и други защитни средства ще продължат да растат.

„Търсенето на китайски стоки може да се задържи силно през следващите няколко месеца на фона на скорошния скок при инфекциите с Covid-19 в САЩ и Европа“, посочва Дин Шъан, старши икономист за Китай в Standard Chartered Plc.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските пазари приключиха седмицата с понижения