Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай е твърдо решен да създаде конкурент на Световната банка

Пекин се опасява, че САЩ и други страни имат прекалено голямо влияние в международни институции като СБ, МВФ и АБР

Китай е твърдо решен да създаде конкурент на Световната банка

Новата институция може да носи наименованието Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции. Снимка: Ройтерс

Китай разширява плановете си за основаването на световна финансова институция, която да конкурира Световната банка (СБ) и Азиатската банка за развитие (АБР). Причината - Пекин проявява опасения, че САЩ и съюзниците им имат прекалено голямо влияние в тези международни институции, пише Financial Times.

След срещи с представители на други страни властите в Пекин са предложили удвояване на размера на основния капитал за създаването на институцията до 100 млрд. долара, споделят пред изданието две лица, запознати с процесите.

До този момент 22 държави в региона, включително и някои богати страни от Близкия изток, който Китай определя като „Западна Азия“, са проявили интерес за участие в международен заемодател. Той може би ще носи наименованието Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB). Първоначалната й цел ще бъде създаването на нова версия на т.нар. Път на коприната – древният път, който някога е свързвал Европа с Китай.

По-голямата част от финансирането ще осигури Китай. Средствата ще бъдат изразходвани за инфраструктурни проекти в региона, включително и за построяването на директна железопътна връзка от Пекин до столицата на Ирак Багдад.

Желанието на Китай за създаването на регионална институция, която да е под неин контрол, отразява разочарованието на Пекин от западната доминация в международните органи. В продължение на години китайските лидери искат по-голяма роля в институции като СБ, Международния валутен фонд и Азиатската банка за развитие, но промените, които да отразят нарастващите икономическа важност и власт на Китай, са болезнено бавни.

Инициативата за създаване на конкурент на Световната банка дойде след предвижданията в доклад на ООН, че външните инвестиции на китайските компании ще изпреварят вътрешните още тази година Това може да се случи, тъй като все повече китайски компании се изтеглят в чужбина. С това ще се сложи край на нетните потоци, стичащи се в Поднебесната империя в продължение на повече от две десетилетия.

Още по темата

AIIB ще предизвика пряко и базираната в Манила АБР, за която Пекин счита, че се влияе прекалено много от Япония. Ако бъде създадена с капитал от 100 млрд. долара, както Китай предлага, големината на AIIB ще бъде около 2/3 от тази на АБР.

Япония и САЩ са най-големите акционери в АБР, притежаващи, съответно, 15,7% и 15,6% от капитала. Освен това от нейното създаване през 1966 г. президентът на банката е японец.

Сред 67-те страни членки на АБР Китай държи само 5,5 на сто от капитала, въпреки че през 2010 г. нейната икономика задмина японската в доларово изражение и така стана втората по големина в света.

Китай е обсъдил плановете си за създаване на AIIB с държави от Югоизточна Азия, Близкия изток, Европа и Австралия. Освен това анонимните източници на Financial Times твърдят, че властите са провели разговори с Индия, Япония и САЩ. Но според тях Китай е твърдо решен да лиши от участие тези страни или поне да намали влиянието им.

През последната година Китай е организирал три срещи, по време на които са били обсъждани предложенията. Последната такава е била в Шанхай този месец. Страната е подписала меморандум за сътрудничество с около 10 държави.

Пекин се надява да основе банката до края на тази година, като властите ще назначат бившия председател на Надзорния съвет на китайския държавен фонд и бивш вицепрезидент на АБР Дзин Лицюн за директор на AIIB.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

4
 
5
 
5
преди 4 години
ГАДНИ КОМУНИСТИ! И ТО ИМПЕРИАЛИСТИ-КОМУНИСТИ!!! И тоя китайски Путин не знае ли, че нямат право да оспорват владичеството на САЩ????
4
 
7
 
4
преди 4 години
Ето къде ще изсипе Китай доларите, дето вече няма да му трябват! Преди време един от активните анализатори тук ми обясняваше, че Китай няма къде да мърда от долара, защото бил се набълбукал до трето пришествие и ще-неще ще си ги държи... хехе! Хич няма да се учудя, ако и Русия се е включила в тази идея. Едва ли Путин и Си Джинпин два дни само с газопровода са се занимавали...
1
 
5
 
3
преди 4 години
"Пътя на коприната" ... чайниците ще се борят със щатите за евро-пазарите. На високи обороти се върти подготовката на проекти свързани с транспортна инфраструктура по това направление: шосета, пристанища, ЖП (видно и от инфото в статията). БТВ, "злите езици" разправят, че "Украйна" е действие от тази пиеса: "УСА или Китай ше налапа ЕС".
3
 
9
 
2
michaelis до: bgMan
преди 4 години
еееми то е публична тайна, че WB, IMF и т.н. са американски, то не, че ще стане по добре ако са китайски, но жълтурите както са го намислили поне ще има разделение малко на силите и малко САЩ като искат санкции никой няма да ебава за слива WB тъй като ще има AIIB и ще има кинти и транзакции от там и няма да пълнят еврейските джебове вече а китайските ... :))) тъй ше е тя, конспирации монспирации, ама жълтурите си се подготвят лека полека за изместване на долара и туй то, остава само и юана да е подкован с ланци и са готови, а па койт иска нека си държи необезпечени долари или евра и т.н. ....
2
 
12
 
1
преди 4 години
Чудесно са го намислили.

Още от Азия
Азиатските борси остават под натиска на търговското напрежение между САЩ и Китай