IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай: Финансирането на дълга няма да реши проблемите на Запада

Надяваме се, че американската държава ще вземе конкретни мерки, насочени към защитата на активите на други държави в икономиката на САЩ, казва китайският външен министър

22:00 | 05.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай: Финансирането на дълга няма да реши проблемите на Запада

Китай заяви днес, че споразуменията по дълга в САЩ и Европа вероятно няма да бъдат достатъчни, за да спасят техните икономики и че ще трябва да бъдат взети "конкретни мерки", за да се ребалансира световната икономика.

"Единственият начин, който намериха американците, за да подобрят икономическия растеж, бе да вземат нови заеми, за да финансират старите", се посочва в коментар на Синхуа, цитирана от Франс прес.

Този коментар се излъчва след днешното изявление на министър на външните работи Ян Цзечъ, който е па посещение в Полша. "Европа ще успее да се пребори с дълговата криза, и Пекин ще продължи да купува европейски държавни облигации, заяви днес по-рано Ян Цзечъ, цитиран от ДПА, която се позова на прессъобщение на китайското министерство на външните работи.

"Китай винаги е имал доверие в еврозоната и еврото", посочва Ян, допълвайки, че през изминалата година Пекин е разширил инвестициите си в европейски облигации.

"Китай ще продължи и в бъдеще да подкрепя Европа и еврото", допълни китайският министърът при посещението си в Полша. Пекин има най-големите в света златно-валутни резерви, които се равняват на 3,2 трлн. долара (2,3 трлн. евро) и не само е най-големият кредитор на САЩ, но инвестира и в облигации на европейски държави.

"Надяваме се, че САЩ ще водят отговорна парична политика, водени от интереса за възстановяване на световната икономика и поддържане на стабилно развитие. Надяваме се също така, че американската държава ще вземе конкретни мерки, насочени към защитата на активите на други държави в икономиката на САЩ", заявява Ян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още