IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай има нужда от подмладяване

Втората най-голяма икономика в света ще спечели от евентуално либерализиране на закона за раждаемостта

18:20 | 27.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайското население застарява и това ще се отрази негативно на икономиката в дългосрочен план.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайското население застарява и това ще се отрази негативно на икономиката в дългосрочен план. Снимка: Ройтерс

Китайската икономика ще получи силен тласък, ако правителството промени противоречивата си политика, позволяваща само по едно дете в семейство. До този извод достигнаха анализатори на Citi Research, цитирани от CNBC.

Непопулярният закон за раждаемостта е в сила от над три десетилетия, но през последните месеци в местните медии се говори, че Пекин ще преразгледа политиката си в края на годината или в началото на следващата.

Според новото правило на семействата ще бъде позволено да имат второ дете, ако един от родителите няма брат или сестра. В момента условието за втора рожба е и двамата да са единствени деца.

Проучването на Citi показва, че промяната в демографската политика на Китай ще засили икономиката и в краткосрочен, и в дългосрочен план. В момента 8,5% от китайското население е над 65 години, а до 2050 г. тази категория ще се увеличили до 23,9%, според сведения на ООН.

Коефициентът на раждаемост в Китай е паднал до 1,6 за периода между 2005 и 2010 г., спрямо 3,0 между 1975 и 1980 г. „Намаляването на коефициента на зависимост (съотношението между неработоспособното и работоспособното население) допринесе значително за изумителния икономически растеж на Китай. Но от друга страна, работоспособното население започва да се състарява, което ще се отрази негативно върху бъдещия растеж и ще натовари пенсионната система“, каза Суанг Динг, икономист от Citi.

Китайската икономика се забави през последните години, поради смяната в курса на правителството от модел, насочен към инвестиции, към консуматорски такъв.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се нарасна със 7,8% през третото тримесечие на годишна база, съобщи Националният статистически институт на страната в петък, спрямо ръст от 7,5% в предишното тримесечие, но остава далеч под двуцифрените измерения на растежа от миналото.

Citi предвижда два възможни варианта за китайската икономика, ако на семействата бъде позволено да имат повече деца, разделени на по-вероятен и по-агресивен. В по-вероятния вариант, коефициентът на раждаемост ще се повиши до 1,8, или 11 милиона раждания повече през следващите 5 години. Според по-агресивния сценарии, коефициентът ще достигне 2, или 16 мил. новородени за същия период.

В краткосрочен план, увеличаването на китайското население според по-вероятния сценарии ще добави между 0,1 и 0,2 процентни пункта към годишния растеж, докато по-агресивният вариант предвижда 0,2 - 0,3 пункта увеличение. А когато поколението на демографския бум излезе на пазара на труда след 2030 г., годишният икономически растеж ще се покачи с 0,05 и 0,15 процентни пункта, съответно в по-вероятния и по-агресивния вариант. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още