IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай инвестира 40 млрд. долара в шистови находища в САЩ

Дялово участие на китайски компании в петролни находища в САЩ е добре дошло, коментира анализатор

18:07 | 06.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сонда на BHP Billiton за добив на шистов газ в Южен Тексас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сонда на BHP Billiton за добив на шистов газ в Южен Тексас. Снимка: Ройтерс

China National Petroleum Corp., най-голямата китайска нефтена компания, иска да придобие дял в американски проекти за добив на шистов петрол за 40 млрд. долара, съобщава Bloomberg.

„Изучаваме възможности за инвестиции в петролната индустрия на САЩ“, казва Дзян Дзиемин, председател на държавния петролен гигант China National Petroleum. Миналия месец местният конкурент на компанията China Petrochemical Corp. се съгласи да купи дял от находище в Оклахома от Chesapeake Energy Corp. за 1,02 млрд. долара.

Китайските петролни компании използват правителствени заеми, за да придобиват дялове от енергийни находища в САЩ, станали причина за безпрецедентния бум в добива на енергийни суровини на американския континент.

Въпросните компании могат да се поучат от опита на китайската Cnooc Ltd., чиято оферта за придобиването на Unocal Corp. в размер на 19 млрд. долара беше блокирана от щатските законодатели пред 8 години.

Миналия месец Cnooc спечели одобрението на Вашингтон за покупката на Nexen Inc. за 15,1 млрд. долара макар и с ограничението, че компанията няма да може да добива петрол в американски териториални води в Мексиканския залив.

„Дялово участие на китайски компании в петролни находища в САЩ е добре дошло“, казва Уил Персън, базиран в Лондон анализатор на Global Energy & Natural Resources към Eurasia Group. „100-процентови придобивания обаче ще продължат да бъдат следени и ограничавани“, допълва той.

Докато Китай купува цели нефтени и газови находища в Канада, Латинска Америка, Африка и Австралия, подобни сделки в САЩ може да се окажат проблематични по политически причини, допълва Персън.

Вашингтон се опитва да ограничи продажбите на енергийни находища на китайски компании, ако те са разположени в близост до военни обекти или в случай, че чрез въпросните сделки Пекин би получил достъп до определени технологии.

Нарастващите опасения за зачестилите кражби на интелектуална собственост и кибер атаки от страна на Китай също са пречка за подобни сделки.

Въпреки това парафирането на договора за придобиване на Nexen вероятно ще доведе до бум на китайските енергийни инвестиции в САЩ, коментира Гордън Куан, анализатор на Mirae Asset Securities Ltd.

„Китайците искат да придобият опит в добива на шистов газ и петрол от нефтени пясъци и дълбоководни залежи, за да могат да приложат най-добрите американски практики в страната си“, допълва Куан.

„Освен това от политическа гледна точка инвестициите в САЩ са по-добре защитени, тъй като находищата в Русия, Аржентина и Нигерия могат да бъдат национализирани по всяко време. Активите в Австралия пък са прекалено скъпи“, коментира анализаторът.

През декември публично търгуваното подразделение на China National Petroleum, PetroChina Co., придоби енергийни дялове в Алберта Канада за 1,18 млрд. канадски долара от Encana Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още