IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай изостава значително с покупките на американски стоки

Азиатската страна е закупила стоки от САЩ за 123 млрд. долара от януари 2020 г. досега, което се равнява на 32,6% от договорените 378 млрд. долара покупки

22:43 | 23.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Cole Burston, Bloomberg</em></p>

Снимка: Cole Burston, Bloomberg

Китай изостава по отношение на двугодишните цели, определени от търговската сделка със САЩ, след като до момента азиатската икономика номер едно е успяла да закупи само около една трета от стоките, за които се е споразумяла, съобщава Bloomberg. 

Общият брой на покупките на американски селскостопански, промишлени и енергийни стоки достига 123 млрд. долара за 14-те месеца от подписването на търговската сделка през януари 2020 г., според анализ на официалните китайски данни на Bloomberg. Това се равнява на 32,6% от целта от 378 млрд. долара за 2020-21 година.

Съществува широко разпространен скептицизъм, че Китай изобщо някога ще успее да изпълни обещаните цели за покупките на американски стоки още преди избухването на коронавируса, който нанесе големи щети на търсенето в Китай и способността на САЩ да достави обещаните стоки.

Не е ясно дали Китай ще бъде санкциониран от САЩ, тъй като не е изпълнил целите от сделката.

китай китай

Въпреки че китайското министерство на външните работи заяви, че търговията между двете страни е била обсъдена по време на скорошните преговори между двете нации в Аляска, но не се е споменала конкретно търговската сделка и какво ще направят двете страни с митата, наложени по време на търговската война, инициирана от Доналд Тръмп.

Китай увеличава вноса на американски селскостопански стоки от края на миналата година, тъй като се стреми да подкрепи търсенето на свинско месо и да компенсира недостига на хранителни стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
"Китай изостава значително с покупките на американски стоки". ПРИНЦИПНО НЕВЯРНО СЪЖДЕНИЕ.Зада "изостава", би трябвало, да се съревновава с някого. А, независимо от обещанията на Председателя Си пред Тръмп - дадени, прочее, на икономическото бойно поле по време на икономическа война, разпалена от последния - господин Си има много по-важен приоритет и задължение КЪМ КИТАЙСКИЯ НАРОД. Съответно, като китайски патриот, г-н Си, ще спази по-важния си приоритет: Обещанието пред онези, които, разстрелват за корупция на площада.КИТАЙ НЯМА ИНТЕРЕС да се набутва със скъпи и ГМО стоки на цени, в собствен ущърб и ще купува американско, разбира се, когато е на конкурентни цени, с конкурентно качество. Иначе, съжалявам Джони Алцхаймер за "победата" над Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още