Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай може да се сблъска с нов сериозен проблем - задаващата се безработица

Много от местните предприятия отварят врати, само за да свият броя на своя персонал

Китай може да се сблъска с нов сериозен проблем - задаващата се безработица

Снимка: Bloomberg

Ши Сяомин, който преди е изнасял хиляди костюми и блейзери към Южна Корея, Холандия и Съединените щати, сега се сблъсква с тежки времена.

Когато миналия месец фабриката му в източния град Венджоу отваря отново врати след продължително спиране заради разпространението на коронавируса, местните власти осигуряват автобус, с който да се придвижат работниците.

Оптимизмът на Ши обаче е краткотраен.

През изминалата седмица той получава множество заявки за анулирани поръчки или за забавяне на пратки от неговите европейски и американски клиенти.

В началото на епидемията Китай наложи строги ограничения за пътуванията и принуди предприятията временно да затворят врати, за да ограничи разпространението на вируса, пише Ройтерс.

Сега се случва обратното - задграничните поръчки се игнорират, тъй като пандемията опустошава икономиките на търговските партньори на Китай. 

Още по темата

„Безпрецедентното спиране на нормалната икономическа активност в цяла Европа, САЩ и нарастващият брой на развиващите се пазари със сигурност ще доведат до драстично свиване на китайския износ, вероятно в диапазона от 20-45% на годишна база през второто тримесечие “, смята Томас Гетли, старши анализатор в изследователската фирма Gavekal Dragonomics.

Предприемачът Ши посочва от своя страна, че доставчикът на тъкани от тежко засегнатата Италия, с който работи, е преустановил операциите си в неделя, което означава, че няма пресни суровини от май. Запасите му от плат ще стигнат едва до края на април.

Ши споделя, че ще забави производството и скоро може да спре цялата продукция, ако бизнесът не се подобри.

Неговите 50-ина работници, които още не са се завърнали от провинция Хубей, вече са получили предупреждение да си намерят работа другаде.

 „Знаем, че тази година е лоша и че следващата година ще бъде по-добра, но въпросът е колко фабрики могат да издържат до следващата година?“, споделя Ши.

Икономистите първоначално са очаквали възстановяване на китайската икономика под V-образната форма, подобно на възстановяването, което се наблюдава след епидемията от ТОРС през 2003 г. Но след това анализаторите намалиха прогнозите си до нива, които не са достигани от времето на Културната революция през 1976 г.

Чистият износ на Китай представлява 11% от икономическия растеж на страната през миналата година.

„Последните поръчки в чужбина, които получихме, бяха за април“, посочва Дзъ Хънпин, председател на Hangzhou Hongli Food, доставчик на готова храна за ресторанти в Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Обикновено по това време на годината поръчките могат да се простират до юни и юли, заяви Дзъ, като добави, че може да се наложи да преустанови производството след три месеца.

Дори когато имат поръчки, износителите се притесняват от постоянно променящите се ограничения, които страните възприемат, за да ограничат разпространението на COVID-19.

„Дори и да довършим продуктите, не знаем дали страните, до които изпращаме, ще бъдат затворени“, споделя И-Чен Сен, който помага в управлението на фабрика за четки за грим и козметични аксесоари в Шънджън.

Безработицата

Китайският производствен сектор, представляващ около 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) на най-силната азиатска икономика и над 20% от работните места в нея, вече пострада сериозно от търговската война между САЩ и Китай.

По-големите съкращения биха създали сериозни притеснения за управляващата Комунистическа партия и нейния фокус върху социалното сближаване и икономическата стабилност, особено в годината, в която Пекин има за цел да завърши процеса на удвояване на своя БВП и разполагаемите доходи спрямо предходното десетилетие.

Делът на безработната в градовете достигна 6,2% през февруари, което е с един процентен пункт повече от края на 2019 г., поставяйки отделно рекорд, откакто статистическото бюро започва да публикува данните през 2018 г.

Някои анализатори предвиждат тази година безработицата да нарасне с още 5 процентни пункта, което съответства на допълнителни 22 милиона души, останали без работа в градовете.

Други 103 милиона работници могат да бъдат засегнати от намаляване на заплатите с 30% до 50%.

23-годишен предприемач, управляващ фабрика за огледала в провинция Джъдзян заяви, че американските му клиенти са отменили  поръчки за над 500 000 долара само в събота (21 март).

Много от над 1000-та работници във фабриката са спрени от работа, докато други получават повече почивни дни седмично.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 6 дни
Вируси - мируси... Това е война за пренареждане на света, която започна още преди Тръмп. Още Обонго говореше за “новите приоритети и предизвикателства пред САЩ в Азия”. Имали са план хората, требвал им е повод. Китай е на гилотината. Въпросът е какво ще направи, когато му замирише на глад...
Има един велик филм от 2000-та, минал незабелязано за стадото, защото е продукция на Холмарк - “On The Beach”. Мноо пророчески и поучителен - разбира се, че Китай ще е виновен - този път нема как да е Япония... ;) :lol:

Още от Азия
Китай увеличи покупките на американски петрол, възползвайки се от ниските цени