IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай напредва по пътя към енергийна диверсификация

Добивът на шистов газ в страната расте с 50%, а амбициите на Пекин са да се превърне във водещ износител на газ

14:59 | 19.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Добивът на шистов газ в Китай се увеличава с малко над 50% през март, показват данните на Националната статистическа служба, цитирани от China Daily. През миналия месец в страната са добити 1,15 млрд. куб. метра шистов газ. За цялото първо тримесечие добивът расте със 17,4% до 2,67 млрд. куб. метра.

В същото време се увеличава и добивът на природен газ, което е ясен сигнал, че страната подобрява своята енергийна структура и диверсифицира традиционните енергийни източници.

Един от основните енергийни ресурси в азиатската държава са въглищата. Заради сериозните проблеми с околната среда обаче Китай търси начини да промени своя енергиен микс. В последните години в страната бурно се развиват възобновяемите енергийни източници.

Сега властите обръщат внимание и на природния газ, който е много по-екологично чист източник на енергия от въглищата.

Увеличеният добив на шистов газ се дължи на по-активната дейност в провинция Съчуан, където се намират и най-големите залежи в страната. Полетата се оперират от гиганта China National Petroleum Corporation.

Китай има амбициите и да се превърне в един от водещите износители на шистов газ, базирайки се на очакванията си за откриване на големи залежи от суровината. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още