IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай насочва 1,7 трлн. долара към по-чисти и високотехнологични сектори

Страната ще осигури равни условия за усвояването на средствата от местни и чужди фирми, твърди американският министър на търговията Джон Брайсън

15:15 | 21.11.11 г. 1
<p>
	Джон Брайсън.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Брайсън. Снимка: Ройтерс

Китай е потвърдил пред американски представители, че ще налее 10 трилиона юана (1,7 трлн. долара) в т. нар. „стратегически сектори“, заяви министърът на търговията на САЩ Джон Брайсън, цитиран от Ройтерс.

Потвърждението демонстрира китайските амбиции за преориентиране на икономическия растеж към по-чисти и високотехнологични сектори, подкрепяйки вътрешния ръст, докато световната икономика преживява труден период, твърди агенцията. Преди година тя съобщи, че Пекин обмисля инвестирането на същата сума в 7 стратегически отрасъла.

Средствата са 2,5 пъти повече от фискалните стимули на стойност 4 трлн. юана, изразходвани през периода на световна финансова криза през 2008 г.

Данните са били изнесени по време на заседание на смесената Американско-китайска комисия за търговия и обмен в югозападния китайски град Чънду, съобщи Брайсън.

Китайският вицепремиер Уан Цишан е заявил, че американски и други чуждестранни компании ще могат да се възползват от същите възможности, каквито ще бъдат предоставени на местните компании, за да бъде постигнат ръст в тези сектори, добави той.

„Диалогът за китайските стратегически развиващи се индустрии върви много добре и ние приветстваме ангажимента на Китай, който ще създаде честно и равнопоставено поле за изява за американските компании в тези индустрии“, е казал още американският министър.

Според Пекин секторите, към които ще бъдат насочени инвестициите, включват възобновяемите енергийни източници, биотехнологиите, информационните технологии от ново поколение, производствено оборудване от горния пазарен сегмент, развойна дейност в областта на материалите, автомобили с алтернативно гориво и енергоспестяващи и екологично чисти технологии.

За да бъдат осигурени средствата, по-вероятно е китайското правителство по скоро да стимулира разходите в тези области на корпорациите, местните управи и кредитите от банките, отколкото да ги отпусне самостоятелно, смятат от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi 2025
преди 12 години
Малко по-различно звучат приоритетите от тези на молоумник, които блъфира пред страната си :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още