IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай не очаква „втора фаза“ на търговската сделка преди изборите в САЩ

След реализирането на „първа фаза“ на сделката Доналд Тръмп ще се съсредоточи върху вътрешната политика, смятат анонимни представители на администрацията на президента на САЩ

12:46 | 25.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според Вашингтон „втора фаза“ на търговското споразумение между САЩ и Китай изглежда по-малко вероятно за постигане, тъй като двете страни изпитват затруднения при подписването на междинната сделка от „първа фаза“, съобщава Ройтерс, позовавайки се на изказвания на американски и китайски държавни служители.

През октомври президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по време на пресконференция с вицепремиера на Китай Лу Хъ, че очаква двете страни бързо да преминат към подготовката на „втора фаза“ на сделката, след като приключи работата по „първата фаза“. 

Предполага се, че „втора фаза“ ще се съсредоточи върху една ключова за САЩ тема, свързана с кражбата на интелектуална собственост, в която Вашингтон обвинява китайските компании.

Но натискът върху Тръмп по отношение на президентските избори в САЩ през 2020 г., както и трудностите по реализирането на първия етап от търговската сделка с Пекин, помрачават надеждите за постигане на по-амбициозно развитие в отношенията между двете най-големи икономики в света в близкото бъдеще, посочват източниците.

16-месечната търговска война с Китай постави бизнеса и земеделските производители в САЩ в неудобно положение, прекъсвайки глобалните вериги на доставкr, като същевременно се отрази негативно и върху растежа на глобалната икономика. Неуспехът да се осъществят целите, заради които този конфликт започна, вече повдига въпроси дали жертвите са си стрували. Междувременно много от търговските практики на Пекин, които много икономики на свободния пазар смятат за несправедливи, остават на заден план и върху тях не се акцентира достатъчно ясно.

В рамките на миналата седмица Ройтерс съобщи, че подписването на „първа фаза“ на сделката може да се забави до следващата година, тъй като двете страни не могат да се договорят относно американските мита, които Вашингтон е приготвил да наложи през декември върху допълнителен набор от китайски вносни стоки.

Официални представители на китайските власти в Пекин посочват, че не се предвижда двете страни да обсъдят на преговори споразумението от „втора фаза“ преди президентските избори в САЩ, отчасти заради желанието на Китай да види дали Доналд Тръмп все пак ще успее да спечели втори мандат.

„Тръмп иска да подпише тези сделки, а не ние. Можем да изчакаме“, посочват от Пекин.

Основният приоритет на Тръмп в момента е да се осигури една изгодна междинна сделка, с която да гарантира, че Китай ще увеличи покупките на американски селскостопански стоки и с това да подчертае своята победа по време на кандидатпрезидентската си кампания, посочва служител от администрацията на президента на САЩ.

След постигането на тази „първа фаза“ Тръмп ще може спокойно да остави временно Китай и да съсредоточи вниманието си към вътрешната политика. Очаква се външнополитическите въпроси да бъдат оставени на хора от неговата администрация, които ще продължат да настояват пред Пекин да се откаже от нечестните практики по отношение на технологичния трансфер.

„Веднага след като приключим първата фаза, ще започнем втората фаза на преговорите“, споделя втори служител на администрацията на Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още