IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай облекчава бюрокрацията пред тайванските инвеститори

Пекин иска да привлича още инвестиции от острова, за който претендира, въпреки съпротивата на Тайпе

09:51 | 28.12.19 г.
<p>
	Изглед към Тайпе. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Изглед към Тайпе. Снимка: архив Ройтерс

Парламентът на Китай прие промени в закон, с които опростява инвестиционните процедури за тайванските компании, предава Ройтерс. Така Пекин прави пореден опит да покаже добронамереност към острова, към който има претенции, преди изборите там, предава Ройтерс.

Вотът ще се проведе на 11 януари, допълва информационната агенция.

Китай е любимата инвестиционна дестинация на компаниите от Тайван. Обемът на вложенията на тайванските фирми достига над 100 млрд. долара откакто Китай започна забележителни икономически реформи в края на 70-те години на миналия век.

Пекин смята, че с промените, с които отваря и други сектори за тайвански компании, в един момент ще накара острова да приеме китайския контрол. Тайпе, обаче, предупреждава бизнеса си да внимава и призовава Китай да предостави на своя народ демокрация и свобода на словото.

Ройтерс припомня, че Китай така и не се отказа от опцията да използва сила, за да постави Тайван под свой контрол.

Ревизираният закон премахва няколко бюрократични процедури, за да опрости процеса по инвестиране от Тайван и да насърчи вложенията от острова. Представителят на китайското министерство на търговията Дзиен Чънгуа коментира пред репортери, че централното правителство „обръща голямо внимание“ на защитата и насърчаването на инвестициите от Тайван и има подкрепа от най-високо ниво, включително от президента Си Дзинпин.

„Въпреки че преразгледаните клаузи не са много, те са от голямо значение и благоприятстват за оптимизиране на инвестиционната среда за сънародниците от Тайван в континенталната част и за по-нататъшно разширяване на икономическия и търговския обмен и сътрудничеството между двете страни“, допълва Дзиен.

Тайван коментира, че Китай полага все по-големи усилия да насочи резултатите от вота и в тази връзка планира да приеме антиинфилтрационен закон за противодействие на китайските усилия за влияние.

Китай е най-големият търговски партньор на Тайван. Търговията възлиза на обща стойност 226 милиарда долара през 2018 г. Тайван има голям търговски излишък с Китай.

Островът се опитва да намали влиянието си от Пекин и да насърчи тайванските компании да се върнат у дома или да прехвърлят инвестициите си в други части на света, по-специално в Югоизточна Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още