Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай облекчава правилата за вътрешната миграция в подкрепа на икономиката

Така властите се надяват да повишат потреблението и да ускорят икономическото възстановяване

Китай облекчава правилата за вътрешната миграция в подкрепа на икономиката

Снимка: Bloomberg

Китай ще облекчи правилата за вътрешна миграция през тази година, за да улесни преместването на хората от селските райони към малките градове, в опит да облекчи недостига на работна ръка и да засили потреблението, информира Ройтерс, позовавайки се на информация от Националната комисия за развитие и реформи на страната.

Пекин ще премахне напълно разрешителните за регистрация на домакинства в  градове с население под 3 милиона души. Подобни разрешителни, известни като "системата хуку", се използват за контрол на вътрешната миграция в Китай от 50-те години на миналия век. Облекчаването на контрола би помогнало за преодоляване на недостига на работна ръка в стотици малки градове в различни етапи на развитие на нови индустрии.

Още по темата

Притокът на нови служители също би спомогнал за увеличаване на потреблението в градовете, особено чрез закупуване на жилища, които преди това са били отказани на хората заради системата хуку.

„Китай има за цел да превърне 100 милиона жители на селските райони в обитатели на града“, се казва в изявление на уебсайта на Националната комисия за развитие и реформи.

Към миналата година жителите на градовете в Китай са били 848 милиона души, или 60,6% от цялото население на страната.

За по-големите градове или тези с население над 3 милиона, ограниченията трябва да бъдат премахнати за определени групи хора, като служители със стабилна работа в градовете и студенти от селските райони, заявиха от комисията.

Правителството също ще положи усилия да осигури на населението идващо от селските райони, достъп до основни обществени услуги, като образование, здравеопазване и други, се казва в изявлението.

„По-нататъшното отпускане на системата за разрешения за пребиваване в градските райони ... особено в момента, е от голямо значение за увеличаване на инвестициите, потреблението и повишаване устойчивостта на икономическото и социалното развитие след епидемията“, заяви Фън Куй, експерт от китайския Центърът за реформи и развитие на градовете.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Китай ще облекчи правилата за вътрешна миграция през тази година, за да улесни преместването на хората от селските райони към малките градове"

И дефиниция на малък китайски град:

"Пекин ще премахне напълно разрешителните за регистрация на домакинства в градове с население под 3 милиона души"

Мащаб

Още от Азия
Азиатските борсови индекси завършиха седмицата на зелена територия