IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ограничава инвестициите в най-новите си зони за свободна търговия

Изцяло се забраняват чуждите инвестиции в минния сектор при цветните метали, управлението на въздушния трафик и в пощенските компании

19:32 | 20.04.15 г. 1
Китай ограничава инвестициите в най-новите си зони за свободна търговия

Китай представи днес списък с подсектори, непозволени за чуждестранни инвеститори, в най-новите търговски зони в страната, предаде БТА, като се позовава на публикация в DPA. Списъкът със 122 подсектора, вариращи от животновъдство до банкови депозити в юани, бе публикуван днес на страницата на правителството.

Изцяло се забраняват чуждестранните инвестиции в минния сектор при цветните метали, системите за управление на въздушния трафик, пощенските компании, съдържанието в интернет, радио и телевизионните програми и други, информира агенция Синхуа.

В други отрасли чужденци могат да инвестират само чрез смесени дружества с китайски компании. Сред тях са проучванията за петрол и природен газ, дизайн, производство и поддръжка на самолети с общо предназначение, топене на редкоземни метали.

Въздушните товарни операции трябва да се контролират от китайска страна, като единично чуждестранно участие не може да превишава 25 процента, според списъка.

Целта на "отрицателните списъци" очевидно е да насърчат вътрешните и чуждестранните инвестиции във всеки сектор, който не е включен, отбелязва DPA.

Три нови свободни търговски зони ще бъдат открити утре в Китай по модела на Шанхайската свободна търговска зона, учредена преди по-малко от две години, но която не успя да отговори на очакванията, предаде Франс прес, позовавайки се на държавни медии.

Тези нови зони ще бъдат разположени в южната провинция Гуандун, в югоизточната Фуцзян и в пристанищния мегаполис Тянцзин, недалеч от Пекин, съобщи в. "Женмин жибао", официален орган на Китайската комунистическа партия. Всяка от тях е с площ от около 120 квадратни километра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Tyrista
преди 8 години
The situation is getting more serious as it seems to be...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още