Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай освобождава още 79 американски вносни стоки от мита

Пекин обяви през февруари, че ще освободи от мита вноса на 696 американски стоки

Китай освобождава още 79 американски вносни стоки от мита

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Китай обяви във вторник нов списък от 79 американски продукта, отговарящи на условията за освобождаване от наказателни мита, наложени в разгара на двустранната търговска война със САЩ. Това се случва на фона на продължаващия натиск върху Пекин за увеличаване на вноса от Съединените щати, информира Ройтерс.

Китайското министерство на финансите заяви, че срокът по освобождаването от мина на този набор от стоки ще започне на 19-и май тази година и ще изтече на 18-и май 2021 г. Последният списък с вносни стоки включва руди от редкоземни метали, златни руди, сребърни руди и концентрати.

Още по темата

Министерството не разкри общата стойност на вноса на продуктите. Пекин обяви през февруари, че ще освободи от мита вноса на 696 американски стоки, включително ключови продукти като соя и свинско месо.

От друга страна Китай увеличава покупките на соя от САЩ, информира Bloomberg. През последните две седмици държавните компании на Пекин са закупили над 1 милион тона американска соя.

Китай обеща да закупи американски селскостопански стоки на обща стойност от 36,5 милиарда долара, но пандемията от коронавирус забави темповете на покупките. Въпреки че Пекин увеличи вноса си от САЩ на широка гама от стоки - от сорго и пшеница до царевица и свинско месо, покупките на соя едва сега започнаха да се ускоряват.

Търговски преговарящи от страна на на Пекин и Вашингтон проведоха разговор през миналата седмица и обсъдиха изпълнението на сделката от първа фаза, подписана през януари. Съгласно споразумението Китай се съгласи да увеличи покупките си на стоки от САЩ с 200 милиарда долара за следващите две години. Вносът от САЩ в Поднебесната империя трябва да бъде увеличен с около 77 милиарда долара през първата година и 123 милиарда долара през втората година.

Подновеното напрежение между двете страни, предизвикано от пандемията от COVID-19 също повдига въпроси относно търговското примирие. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще прекрати сделката, ако Китай не изпълни ангажиментите си за покупка.

Китайският ежедневник Global Times, издаван под егидата на вестник "Народен ден" – официалното издание на управляващата Комунистическа партия, също съобщи в понеделник, че някои правителствени съветници настояват Пекин да обезсили търговската сделка и да  договори такава с по-благоприятни за Китай условия.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китай ще разширява с една трета железопътната си мрежа до 2035 г.