IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отчита рекорден добив на въглища през 2021 година

От октомври мините работят на пълни обороти, за да бъдат преодолени рекордните цени на въглищата

12:08 | 17.01.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

За рекорден добив на въглища през декември, както и през цялата 2021 година, съобщава статистистиката в Китай, цитирана от Ройтерс. Правителството окуражава минните компании да увеличават добива, за да бъдат осигурени зимните доставки.

През 2021 година добивът на Китай достига 4,07 млрд. тона, което е ръст от 4,7 на сто спрямо 2020 година. Това увеличение е регистрирано на фона на спряната работа на редица мини заради наводнения в края на лятото и недостига на въглища. Само през декември в Китай са добити 384,7 млн. тона въглища.

От октомври 2021 година мините в Китай работят на пълна мощност, за да бъдат преодолени рекордните цени, постигнати при недостига, до който се стигна през есента.

Заради натрупаните резерви Китай, който е най-големият вносител на въглища, посрещна спокойно новината за ограниченията върху износа, наложени от Индонезия в началото на годината. Страни като Япония обаче бяха притеснени и се опасяваха от недостиг на енергийни ресурси.

Към 22 декември резервите от въглища в Китай са били рекордните 168 млн. тона и въпреки че има известно намаление оттогава - до 162 млн. тона към 21 януари, те все пак са над нивата от миналата година. Това означава, че потреблението е гарантирано за 21 дни, сочат данните на китайските институции.

Потреблението на електроенергия в Китай през 2021 г. се е увеличило с над 10% до 8,3 трилиона киловатчаса. Очакванията са, че потреблението на енергия в страната ще намалее около Лунната нова година в края на този месец. Освен това Китай ще бъде домакин на Зимни олимпийски игри и ще ограничи част от индустрията, за да изчисти въздуха и осигури нормални условия за състезанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Toranaga
преди 2 години
много лоши тези Китайци - не купуват от добрите въглища на австралийците, които си менят настроението и мнението като времето на ревящите 40 ...Пък и срещу инфлацията се борят - как може ?? Лагард и Драги казаха, че инфлацията е хубаво нешо, а дефлацията лошо .. :-))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още