Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай отново е лаком за въглища, което показва възстановяването му

Консумацията на въглища от крайбрежните електроцентрали на петте основни компании за комунални услуги в азиатската страна расте с 30% на годишна база

Китай отново е лаком за въглища, което показва възстановяването му

Снимка: Bloomberg

Търсенето на въглища в Китай се повиши с почти една трета спрямо нивата от миналата година, тъй като по-топлото време и възстановяването на производството в страната стимулират консумацията на електроенергия, което предизвиква възстановяване на цените, съобщава Bloomberg.

Употребата на въглища от крайбрежните електроцентрали на петте основни компании за комунални услуги отчита ръст за осми пореден ден до 577 100 тона към 11 май, което е с над 30% повече от количеството изкопаеми твърди горива, използвани за същия период на миналата година и представлява най-големият обем от 12 януари насам, показват данни на Китайската асоциация за транспортиране и дистрибуция на въглища.

Дневната употреба на въглища в Китай леко се понижава във вторник до 562 300 тона.

Азиатската страна се възстановява от спада през февруари, когато голяма част от нейната икономика беше блокирана, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Фабриките и компаниите вече възстановяват активността си, но ограниченията в други страни потискат износа и продължават да спъват глобалните вериги на доставка.

Повишената употреба на въглища отразява постепенното възстановяване на Китай. Междувременно над 100 метеорологични станции в цялата страна отчетоха рекордно високи температури за началото на май.

"Биковете се връщат към договорите за въглища, използвани за производство на електроенергия, тъй като търсенето най-накрая показва известно нарастване, след като фабриките и предприятията възобновиха дейността си", коментира ситуацията по телефона Уан Миао, анализатор в Huatai Futures, добавяйки: „Въпреки че все още има несигурност, като например степента на въздействие на вируса върху отвъдграничните поръчки, пазарните настроения значително се подобряват“.

Фючърсите върху въглищата на стоковата борса в Джънджоу поскъпнаха през миналата седмица до над 500 юана за тон (70,56 долара), като максималната цена на предпочитана от правителството гама се счита за добър баланс както за миньорите, така и за производителите на електроенергия. Цените на въглищата спаднаха до 479,8 юана на 14 април, достигайки най-ниското ниво от август 2016 г., след рекордно високото вътрешно производство през март, последвано от скок при вноса, изпревари възстановяването на търсенето.

Във вторник (12 май) въглищните фючърси завършиха търговията с ръст от 1,7% при цена от 518,6 юана на тон, най-високото им ниво от 27 март.

През март производството на електроенергия в Китай се сви с 4,6%, доближавайки рекордния спад от 8,2%, отчетен през първите два месеца на годината. Китайският съвет за електроенергия очаква тази година потреблението да нарасне с 3%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Мащабните китайски листвания владеят глобалните продажби на акции през 2020 г.