IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отваря ключови икономически сектори за частни инвеститори

Анализатори очакват силна съпротива от страна на доминиращите държавни компании, които се радват на преференциален достъп до финансиране

12:06 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Китай отваря ключови икономически сектори за частни инвеститори

Китайското правителство обяви, че ще инвестира в ключови проекти в опит да засили ролята на финансовия сектор в развитието на важни за икономиката сектори, като железопътния транспорт, комуналните съоръжения, финансите и здравеопазването, съобщи Ройтерс.

Китайската комисия за национално развитие и реформи реши да отвори за частни фирми стратегически сектори, в които в момента доминират държавните компании.

В съобщението не се споменават изрично за какви суми става въпрос или пък дали парите, отделени за проектите, са нови разходи.

Решението да се отворят контролирани от държавата сектори кара някои анализатори да са скептично настроени и да очакват съпротива от страна на контролираните от държавата гиганти, които се радват на преференциален достъп до финансиране и държавни договори.

Според Джъуей Джан от Nomura в Хонконг има несъответствие между секторите, които държавата иска да отвори, и тези, които са печеливши и в които частните инвеститори реално биха искали да вложат парите си.

Той смята, че рецептата за засилване на забавящия се икономически растеж на Китай в краткосрочен план продължава да се крие в подкрепяните от държавата инфраструктурни инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още