IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отваря по-широко вратите пред чуждестранните инвеститори

Промените в регулаторния режим изравняват условията пред чуждестранните и китайските фондове в Хонконг

12:30 | 20.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на всичките приказки за интернационализацията на юана един въпрос продължава да притеснява чуждестранните инвеститори – какво да правят с китайските пари?

Строгите капиталови контроли, налагани от Пекин, като цяло възпират инвестициите в юани. Въпреки че определени възможности за инвестиции в юани все пак съществуват – като не особено прозрачния облигационен пазар в Хонконг например – неспособността да вложите парите си в континентален Китай ограничава употребата на юани в международен аспект.

Все пак вратата пред чуждестранните инвеститори беше разтворена по-широко с новите правила, обявени по-рано този месец от Китайската комисията за надзор на търговията с ценни книжа, по отношение на механизма за предоставяне на инвестиционни квоти в юани на чуждестранни инвеститори за придобиване на активи в Континентален Китай (RQFII).

От представянето на RQFII в края на 2011 г. досега единствено подразделенията на китайски брокерски компании в Хонконг можеха да кандидатстват за квоти. Това осигуряваше на големите китайски фондове като Harvest, E Funds и China AMC чувствително предимство.

Механизмът им позволи да предлагат пасивни инвестиционни продукти, като борсово търгувани фондове (ETF), подкрепени чрез директна експозиция към активи на Континентален Китай, а не с деривати. До момента квоти по RQFII са предоставени на едва 12 компании, въпреки че размерът на програмата беше разширен от 70 млрд. юана до 270 млрд. юана (43 млрд. долара).

Сега новите регулации позволяват в схемата да се включат и „финансови институции, които са регистрирани и оперират главно в Хонконг“. Въпреки че формулировката остава мъглява, анализаторите са на мнение, че повечето водещи международни фондови мениджъри в града ще бъдат допуснати да кандидатстват за квоти. 

„Промените бяха търсени и очаквани“, казва Катрин Саймънс, директор за Югоизточна Азия на State Street. „Много чуждестранни фондови мениджъри са доволни от това развитие. Промените изравняват условията пред чуждестранните и китайските фондове“.

„Предимството да разширите RQFII схемата вместо добре познатия механизъм за предоставяне на квоти на чуждестранни институционални инвеститори (QFII) се крие в това, че фондовете, инвестирани в юани, не разширяват допълнително и без това раздутите валутни резерви на страната, коментира Беки Лин, стратег на Standard Chartered.

QFII квотите се предоставят в долари или евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още