IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отзова посланика си от Литва заради откриването на посолство на Тайван

Ако Литва се осмели да направи още една крачка, ще има прекъсване на официалните връзки, предупреждава Пекин

15:21 | 10.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай отзова посланика си от Литва, за да протестира срещу решението на страната да позволи на Тайван да създаде фактическо посолство. Това изпраща предупреждение към други, които биха могли да търсят по-официални връзки с Тайпе, пише Bloomberg.

Китайското външно министерство обяви в изявление във вторник, че е отзовало посланик Шън Дзифей от Вилнюс и е поискало пратеникът на Литва да напусне Пекин.

Според министерството решението на Литва „сериозно подкопава суверенитета и териториалната цялост на Китай“.

„Ако Литва се осмели да направи още една крачка, ще има прекъсване на официалните връзки“, казва Уън Иуей, директор на Института за международни отношения на Университета Ренмин и бивш китайски дипломат. „Това също е предупреждение към други страни от ЕС да не следват примера на Литва“, коментира още той.

Китай разглежда демократично управлявания остров Тайван като част от своята територия и отстоява правото да обедини двете страни със сила, ако е необходимо. Пекин от десетилетия изисква от държавите да се откажат от връзките с Тайпе като условие за установяване на отношения. Тайван е признат от само 15 държави.

Редица страни, сред които САЩ и Япония, засилват подкрепата за Тайван на фона на кампанията на китайския президент Си Дзинпин да притисне Тайпе да приеме рамката на Пекин за „един Китай“. Си определи стремежа на страната си да овладее Тайван като „историческа мисия“ в речта си миналия месец по повод 100-годишнината на Комунистическата партия на Китай.

Въпреки че Китай прави чести протести по дипломатически въпроси, Пекин рядко отзовава посланици. Пекин изтегли своя пратеник от САЩ през 1995 г., след като Вашингтон даде виза на тогавашния тайвански президент Ли Тън-хуей.

Литовското външно министерство коментира, че зачита „принципа за единен Китай“ и съжалява за решението на Пекин. Все пак министерството посочва, че Литва е „решена да развие взаимоизгодни отношения с Тайван, точно както много други страни в Европейския съюз и останалия свят“.

Говорителят на външното министерство на Тайван Джоан Оу казва в изявление, че Тайван е отбелязал оттеглянето на китайския посланик от Литва. „Ще обърнем голямо внимание на свързаните последващи развития“, допълва тя.

Делегацията на Европейския съюз в Пекин не е отговорила веднага на запитването на медията за коментар.

По-рано тази година Литва се оттегли от формата 17+1, създаден от Китай за насърчаване на търговията и диалога между Пекин и страните от Централна и Източна Европа.

Литовското правителство разгневи китайските власти и с решението си да предоставя визи на жителите на Хонконг, изправени пред преследване от Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още