Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай подаде жалба до СТО заради австралийски мита

Канбера има съмнения защо на Пекин му е отнело толкова време да подаде жалбата, тъй като митата са въведени през 2014, 2015 и 2019 г.

Китай подаде жалба до СТО заради австралийски мита

Снимка: Daniel Rodrigues/Bloomberg

Китай е подал жалба до Световната търговска организация (СТО) относно антидъмпинговите и антисубсидийните мерки на Австралия за три продукта, съобщи китайското министерство на търговията в четвъртък, предава Ройтерс.

Миналата седмица Канбера отправи два призива към СТО на фона на това, което определя като „икономическа принуда“ на Пекин срещу нея, припомня агенцията.

В очевидна мярка "око за око, зъб за зъб“ Гао Фън, говорител на китайското министерство на търговията, коментира, че Пекин сега ще обжалва митата на Австралия върху вноса на железопътни колела, вятърни кули и мивки от неръждаема стомана.

"(Китай) се надява, че австралийската страна ще предприеме конкретни действия за коригиране на грешните практики и избягване на изкривявания в търговията със свързани продукти, така че търговията да се върне към нормалното състояние възможно най-скоро", казва Гао.

Дан Тийхан, министър на търговията на Австралия, заяви, че Канбера е била изненадана от апела на Китай. "Нормалният ход на събитията би бил да получите някакво уведомление за притесненията им относно мерките, които сме въвели чрез съответния комитет на СТО“, коментира той пред репортери в австралийската столица.

Още по темата

Тийхан се съмнява защо на Китай му е отнело толкова много време, за да подаде жалбата си - страната наложи две от трите мита през 2014 и 2015 г., а третото през 2019 г.

Австралия наложи мита в размер на 10,9% върху вятърните кули, 17,4% върху железопътните колела и до 60,2% върху мивките от неръждаема стомана от Китай.

Канбера по-рано заяви, че ще обжалва пред СТО решението на Китай да наложи мита върху австралийското вино, една от няколкото стоки, към които Пекин е насочен през последните месеци.

Отношенията между Китай и Австралия се влошиха, след като Австралия забрани на Huawei да участва в изграждането на 5G широколентовата мрежа на страната през 2018 г. През 2020 г. напрежението ескалира, след като Канбера призова за независимо разследване на произхода на пандемията.

Китай отговори с налагане на мита върху ключови австралийски стоки, включително вино и ечемик, и ограничи вноса на говеждо, въглища и грозде от Австралия.

Австралия вече се обърна към СТО заради решението на Китай да наложи мита върху вноса на ечемик.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Китайските индекси поведоха ръстовете в Азия, подкрепени от икономическите данни