IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай поведе зелената вълна на азиатските борси в първия ден от седмицата

Ръстовете на китайските акции станаха факт въпреки коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че отношенията между Вашингтон и Пекин са „сериозно увредени“

11:34 | 13.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Основните борси в азиатско-тихоокеанския регион  затвориха сесията в понеделник на зелена територия, тъй като инвеститорите загърбиха опасенията относно нарастващия брой случаи на коронавирус, информира CNBC.

В континентален Китай измерителят  Shenzhen component нарасна с 3,5% до 14 144,44 пункта, докато показателят Shanghai composite се повиши с 1,77% до 3 443,29 пункта.

Ръстовете в китайските акции станаха факт въпреки коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп в петък, че отношенията между Вашингтон и Пекин са „сериозно увредени“ от пандемията от коронавирус. В събота САЩ също предупредиха своите граждани да „проявяват повишена предпазливост“ в Китай поради „повишен риск от произволно задържане“.

„Считам, че местните инвеститори в Китай се чувстват относително имунизирани от продължаващото влошаване на отношенията между САЩ и Китай. Всъщност мисля, че глобалните инвеститори вече почти забравиха за ... търговското напрежение между САЩ и Китай ", каза Джонатан Пейн, автор на „The Pain Report“, в понеделник.

Измерителят Nikkei 225 в Япония нарасна с 2,22% до 22 784,74 пункта, след като акциите на Softbank Group и производителя на роботите Fanuc поскъпнаха съответно 4,23% и 3,24%. Topix добави 2,46% и завърши сесията на ниво от 1 573,02 пункта. Показателят  Kospi в Южна Корея се повиши с 1,67% до 2 186,06 пункта.

Хонконгският индекс Hang Seng нарасна с 0,43% до 25 828,62 пункта, след като акциите на HSBC поскъпнаха с около 3%.

Междувременно австралийският бенчмарк ASX 200 затвори с повишение от 0,98% при 5 977,50 пункта.

Към 11:16 ч. българско време йената се търгува на ниво от 107,01 йени за долар, а австралийският долар - на стойност от 0,697 щатски долара.

Световната здравна организация отчете в неделя рекорден дневен ръст на случаите на коронавирус в глобален мащаб, съобщи Ройтерс. Флорида в неделя съобщи за повече от 15 000 нови положителни за коронавирус проби. Това е най-големият ръст на показателя на дневна база досега за всеки щат в САЩ, откакто пандемията се развихри и в страната.

„Постоянните мрачни американски новини за COVID-19 продължават да бъдат игнорирани“, пише в бележка Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia Bank. Атрил заяви, че това се дължи на "продължаващия оптимизъм" около фактори като "възможното откриване и бързото въвеждане на ефективна ваксина", както и на потенциалната допълнителна политическа подкрепа за американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още