Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай работи по проекти за съхранение на енергия в отговор на зеления бум

През последните години страната е един от пионерите в развитието на зелената енергетика

Китай работи по проекти за съхранение на енергия в отговор на зеления бум

Снимка: Архив Ройтерс

Китай планира през следващото десетилетие да увеличи възможностите си за съхранение на енергия. По този начин трябва да бъде намерено решение на проблеми, които ще доведе политиката за насърчаване на зелената енергия.

През последните години възобновяемите енергийни източници срещат силна подкрепа в Китай, особено в урбанизираните региони в западните провинции, пише Ройтерс. Те обаче носят и големи главоболия за най-големия енергиен потребител в световен мащаб.

Още по темата

През 2016 година китайските електроцентрали са произвели 5,9 трилиона киловатчаса електроенергия. От тях 25,6% идват от водни централи, вятърни паркове, сорални панели и ядрени централи.

Недостатъкът на зелените производители е, че производството не е равномерно и трудно за прогнозиране. Той обаче се преодолява с технологии за съхранение на електроенергия.

След като започна да се обръща към зелената енергия, сега Пекин ще отпуска субсидии за компании, които насочват производството си към такива съоръжения, както и за подобряване на енергийната ефективност. Как точно ще се осъществява подкрепата обаче не е оповестено, посочва още агенцията, позовавайки се на документи на Комисията по национално развитие и реформи в страната.

Правителството планира и пилотни програми, за да бъдат тествани предимствата на различните технологии, които позволяват съхранението на енергия. Те ще приключат към края на 2020 година, а прогнозите са, че пет години по-късно ще доведат и до масовото производство на съответните съоръжения. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Азия
Пекин обяви първите ответни мерки срещу митата на Тръмп