Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай се насочва към чистата енергия въпреки проектите за нови въглищни централи

Наред с разрешението за строеж на нови въглищни мощности Пекин продължава да държи курс към разширяване дела на ВЕИ

Китай се насочва към чистата енергия въпреки проектите за нови въглищни централи

Снимка: Ройтерс

Решението на Китай да даде зелена светлина за строежа на въглищни електроцентрали вероятно няма да предизвика нов производствен бум на подобен тип съоръжения, тъй като голяма част от националните инвестиции в енергетиката ще се насочат към възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). 

Още по темата

Повече от 10 региона ще бъдат освободени от ограниченяита за свръхкапацитет през 2022 г., което ще премахне пречките за строеж на електроцентрали, захранвани с въглища, съобщава Bloomberg.

Въпросните провинции са: Хъбей, Цинхай, Чунцин, Гуанси, Гуандун, Юннан, Гуейджоу и Хънан.

Въпреки това много от големите китайски енергийни компании са поставени под натиск от страна на Пекин за разработване на повече проекти, свързани с възобновяемата енергия, посочват от Morningstar Inc., която очаква ръстът на въглищните мощности да изостане от другите енергийни ресурси.

„Рентабилността на въглищните централи е толкова ниска, че не съществуват стимули за изграждането на нови подобни съоръжения“, споделя Дженифър Сонг, анализатор в Morningstar.

Акциите на компаниите от въгледобивния сектор поевтиняха по време на борсовата сесия от днес. Книжата на Coal Energy Co. Изтриха 3,5% от стойността си, докато тези на Yanzhou Coal Mining Co. поевтиняха с 2,9%.

Китайското правителство и представителите на местния бизнес целят постепенно трансформиране на енергийния микс на страната, чийто мащаб ще окаже сериозно влияние върху същия процес на глобално ниво.

В битката срещу замърсяването, Китай е инвестирала повече в проекти за възобновяема енергия, отколкото всяка друга страна по света. Пекин е лидер и в прехода от използването на природен газ вместо въглища.

И все пак Международната агенция за енергия (МАЕ) прогнозира, че Китай ще продължи да консумира около една втора от общото количество въглища в световен мащаб през 2023 г.

Данните от понеделник показват, че размерът на инвестициите, насочени към топлоелектрическите централи в периода януари-март, се е понижил с 30 на сто спрямо година по-рано.

За сравнение, разходите относно проекти за водноелектрически централи и вятърна енергия са се повишили съответно с 48% и 30 на сто.

„По-голяма част от капиталовите разходи на компаниите, планирани за въглищни мощности, ще бъдат пренасочени към възобновяемата енергия“, споделя анализаторът от Capital Securities Corp Сонг Циуи.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
След колебливия понеделник азиатските борси минаха на зелено