IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се обърна към СТО заради американските мита

Решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита от 25% върху китайски вносни стоки за 34 млрд. долара влезе в сила тази сутрин

18:35 | 06.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай поиска от Световната търговска организация (СТО) да се произнесе по новите мита, въведени в петък от Вашингтон върху 800 стоки, внасяни в САЩ. Това се посочва в съобщение, публикувано днес от търговското министерство на Китай, цитирано от БТА.

"Китай официално задейства процедура във връзка с американските мита", се отбелязва в лаконичното съобщение.

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да бъдат въведени мита от 25 процента върху стоки, внасяни от Китай, чиято обща стойност се оценява на 34 милиарда долара, влезе в сила в петък в 07:01 часа българско време.

Това решение, както обяви по-рано американският държавен глава, е било взето във връзка с незаконното, от гледна точка на САЩ, присвояване от китайски предприятия на американска интелектуална собственост и технологии, а също и заради това, че Пекин прилага "нечестни търговски практики".

Според Тръмп новите мерки на американската администрация ще допринесат за премахването на търговския дефицит на САЩ в двустранния стокообмен с Китай, който достига 500 милиарда долара.

Днес китайските власти автоматично, след обявяването на американските повишени мита, въведоха мита от 25 на сто върху стоки от САЩ на обща стойност около 34 милиарда долара, припомня ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още