IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се възползва от речта на Тръмп, за да разкритикува западната демокрация

Според държавните медии в страната демокрацията е достигнала своите граници и капитализмът неизбежно върви към упадък

10:50 | 23.01.17 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайските държавни медии използваха встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп, за да предупредят за опасностите на демокрацията, хвалейки относителната стабилност на комунистическата система, докато президентът Си Дзинпин се насочва към рокадата на висшите ръководни длъжности, провеждана веднъж на пет години.

Докато министрите и висшите представители наблягат върху единството като приоритет за Китай в очакване на конгреса на партията през четвъртото тримесечие, държавните медии бързо се фокусираха върху разделенията в Америка, показани от победата на Тръмп, без непременно да говорят директно за новия президент, коментира Bloomberg.

Демокрацията е достигнала своите граници, а неизбежното бъдеще на капитализма е неговият упадък, заяви People’s Daily, водещият вестник на китайската Комунистическа партия. Той отдели цяла страница в неделното си издание да критикува западните демокрации.

Необикновената серия от коментари в People’s Daily напомня за съветските усилия за насърчаване на алтернативна политическа и икономическа система по време на Студената война. Възходът на протекционистки политици, противопоставящи се на установените партии като Тръмп, в комбинация с популистките ветрове на няколко континента накараха политическите партии да търсят бързо по-голяма подкрепа, а това помогна на Китай да се представи като относително стабилна страна.

Си Дзинпин използва последните си изказвания пред международна публика, за да похвали икономическите и политическите ценности на Китай и заяви, че глобализацията, въпреки нейните недостатъци, трябва да устои чрез съществуващата международна система на финанси и търговия.

„Нарастващото богатство на Китай му донесе по-голямо глобално присъствие, но това не е достатъчно“, казва Джан Мин, професор по политология в Renmin University в Пекин. „Комунистическите лидери искат някой ден Китай да е от глобално значение благодарение на характера на политическата си система и да създава свои собствени универсални ценности“.

Коментарите бяха публикувани, след като в изказването си на церемонията при встъпването си в длъжност Тръмп заяви, че администрацията му ще се фокусира върху подхода „Америка на първо място“ по отношение на външната политика. Това подкопа надеждите в чужбина, че новият президент ще заеме по-умерен протекционистки тон. Обещанието му да излезе от воденото от САЩ тихоокеанско търговско споразумение позволи на Китай да се намеси като главен защитник на алтернативна сделка в региона.

„Зараждането на социалната криза на капитализма е поредното доказателство, което показва върховенството на социализма и марксизма“, се казва в една от статиите в People’s Daily.

“Западната демокрация преди беше отличителна сила в историята, двигател на социалното развитие. Но сега тя достигна своите граници“, се казва в друга статия на същата страница. „Демокрацията вече в отвлечена от капиталите и се е превърнала в оръжие на капиталистите, преследващи печалби“.

Политиките на Тръмп дават на Китай шанс да заеме по-голяма глобална роля, казва Джан.

„Китай няма по-добра комунистическа система отпреди, но глобалните икономически и политически сътресения подкопават общественото доверие в западната демокрация“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
Стефчо
преди 7 години
100 милиона миналата година, не знам да са избрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
а аз пък, както съм чувал на само най-избрани китайци могат да напускат страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Стефчо
преди 7 години
към комунизма не знам, ама най-голямата емиграция е към Китай, а не към САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
всъщност новината е, че китай публично констатират състоянието на демокрацията в щатите. )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
dzk
преди 7 години
"Зараждането на социалната криза на капитализма е поредното доказателство, което показва върховенството на социализма и марксизма - Я, Сталин и Ленин възкръснали. Или нещо сме се върнали в 50-те години със уводните статии на вестник "Работническо Дело"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Е, винаги си е така - Нашето гарже си е най-хубаво. Представям си как китайската преса ще започне да пише как независимо от сегашната криза, демокрацията е по-добрия избор от това което е при тях.Всъщност не си го представям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
Стеване , комунизъм никъде не е имало още по света мойто момче...иначе ти ше си първия дето ше хукнеш , ако го знаеш де е ...безусловен базов доход е нещото дето малко прилича на него , ама малко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
Стефан_Куртев
преди 7 години
Може,само ,че и преди и сега никой не бяга към комунизма !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 7 години
Тя демокрацията в много страни както и у нас още не е започвала, но упадъкът е на ценностите и на цивилизацията. После на капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още