IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще допусне частни инвестиции в 80 проекта

Правителството продължава с мерките за либерализиране на икономиката

16:05 | 23.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Китай ще допусне частни инвестиции в 80 проекта

Китай ще допусне частни инвестиции за 80 проекта в енергийния и информационния сектори, както и в инфраструктурата, като част от реформите, целящи увеличаване на приватизацията. Това заяви министър-председателят на страната Ли Къцян в сряда, цитиран от Ройтерс.

80 проекта, обхващащи области като слънчева, водна и вятърна енергия, нефтени и газови тръбопроводи, които досега бяха монополизирани от държавата, ще бъдат отворени за публични оферти, каза Ли Къцян.

Очаква се и други сектори като оборудването, летищата и проучването на нефт и газ също да се отворят към частните инвестиции в бъдеще, добави той на седмичната среща на правителстово.

Допускането на повече частни инвестиции в централизираната планова икономика на Китай е част от намеренията на властта да ограничи държавната намеса за сметка на пазарните процеси, чиято роля да се увеличи.

В последните години инвестициите от страна на държавните компании и местните правителства, които са натрупали огромен дълг, равняващ се на общо 3 трлн. долара към юли 2013 г., станаха обект на множество критики от страна на анализатори, за това, че са неефективни.

Други икономисти обаче са на мнение, че критиците преувеличават нивата на разхищение от тяхна страна и че китайската икономика дължи своя главоломен растеж през последното десетилетие именно на предприемчивостта на държавните служители.

Още за икономиката на Китай вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още