IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще инвестира 360 млрд. долара в зелена енергия до 2020 г.

Целта е да бъде намален делът на използваните в енергетиката въглища

10:52 | 05.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китай ще се опита да направи енергетиката си по-зелена. Плановете на правителството са да инвестира 2,5 трилиона юана (360 млрд. долара) във възобновяеми източници, съобщава Ройтерс, като се позовава на доклад на държавната енергийна агенция в Китай.

Целта е да бъде намалено използването на въглища, на които разчита секторът в момента. Суровината е по-евтина, но пък много по-замърсяваща околната среда. Качеството на въздуха става много сериозен проблем за големи области в северните части на страната, включително и в столицата Пекин.

Според анализите на китайските власти в резултат на политиката за насърчаване на зелената енергия ще бъдат разкрити 13 млн. работни места през следващите пет години.

Идеята на енергийната агенция е до 2020 година половината от новите енергийни мощности да бъдат вятърни, водни и соларни централи, както и ядрени централи.

В документа на агенцията обаче няма разчети как ще бъдат финансирани тези планове. Всяка година ще бъдат нужни около 72 млрд. долара за реализиране на идеята.

Преди месец националната агенция за икономическо планиране съобщи, че ще бъде подкрепено развитието на централи, използващи възобновяеми енергийни източници. За соларни централи ще бъдат вложени около 1 трилион юана, припомня още Ройтерс. Целта е да бъде увеличен пет пъти капацитетът на такива централи в страната.

700 млрд. юана ще бъдат насочени към вятърните централи, а 500 млрд. юана – към водни централи, включително и използващи геотермална енергия.

Но дори и с тази голяма подкрепа ВЕИ-секторът ще отговаря за едва 15% от потребяваната електроенергия в страната през 2020 година. Това отговаря на около 580 млн. тона въглища. Повече от половината енергийни мощности в Китай ще продължават да използват въглища за производство, посочват още властите в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
Ето така се прави другарки и другари.Първо си изтровиха цели две поколения заради така бленувания икономически растеж и сега почват да мислят за природата и населението си. Ама няма значение колко са отровени, нали си имат 1,5 милиарда труженици, герои на комунистическия труд. Да живее експлоатацията на пролетариата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още