IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще предприеме по-целенасочени политики в подкрепа на икономиката

Ще има известна фина настройка на действията ни, заяви китайският премиер

16:59 | 10.07.15 г.
Китай ще предприеме по-целенасочени политики в подкрепа на икономиката

Китай ще предприеме по-целенасочени промени в своите политики в подкрепа на икономиката, заяви премиерът на страната Ли Къцян в петък, отбелязвайки, че Поднебесната империя трябва да вложи "големи усилия" за насърчаване на икономическия растеж.

На заседание на правителството, свикано за обсъждане на забавянето на китайската икономическа активност, Ли посочи, че е необходимо допълнително укрепване на основата на растежа на икономиката предвид сложността на вътрешната и външната среда.

Той не даде повече подробности за това как правителството ще коригира своите политики. По думите му обаче ще има известна "фина настройка", предава CNBC.

Китайската централна банка понижи вече четири пъти лихвените проценти и намали размера на резервите, които банките трябва да притежават. От правителството обещаха бъдещите политики да бъдат прецизни и адаптирани по целенасочен начин, въпреки че намаленията обикновено идват със закъснение.

Ли не коментира китайската фондова борса, която претърпя катастрофа в последните две седмици, като паникьосаните инвеститори разпродаваха масово книжата си.

Агресивните мерки, предприети от правителството на Китай в опит за спиране на разпродажбите помогнаха цените на акциите да нараснат в четвъртък и петък. Въпреки това властите вече са изправени пред критики от тяхната непохватна намеса на пазара.

Критиците твърдят, че предприетите стъпки, които включват забрана на държавните компании да продават акциите си и блокиране на новите първични публични предлагания, са в разрез с обещанието на правителството да преориентира втората най-голяма икономика към по-пазарно ориентиран модел на управление.

"Ние не приемаме рискове и предизвикателства пред растежа спокойно. Имаме възможност и увереност да предотвратим регионални системни рискове и да запазим икономиката в растеж в разумни граници", посочи още китайският премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още