IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще превърне всички гигантски държавни компании в акционерни фирми

Правителството се надява чрез реформи да съживи затъналата в дългове държавна собственост

15:41 | 26.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всички големи китайски компании, притежавани от правителството, ще бъдат регистрирани като дружества с ограничена отговорност или акционерни компании до края на годината в опит държавните гиганти да се превърнат в по-ефективни и модерни дружества, съобщи Ройтерс.

Около 90 на сто от фирмите, собственост на държавата и местната власт, вече са завършили процеса, който е помогнал да подобрят своите управленски структури, посочват властите в Пекин.

Не е ясно дали частен капитал ще бъде разрешено да се инвестира в държавни гиганти или дали те ще листнат акции. 

Чрез реформи правителството се надява да съживи затъналата в дългове държавна собственост и да създаде "по-големи и по-силни" конгломерати, които могат да се конкурират на световната сцена.

Част от реформите ще включват затваряне на най-неконкурентоспособните фирми. Структурата на собствеността на някои държавни предприятия също ще бъде модернизирана.

Един от най-големите проблеми, пред които е изправен Китай и особено тромавите държавни гиганти, е ръстът на дълга от глобалната финансова криза през 2008 г. Властите засилиха усилията си за ограничаване на риска от това, като част от тези усилия включват преструктуриране на държавните фирми.

В началото на годината Китай обяви, че трябва да се справи с държавните си „компании зомбита“, които не спират да взимат заеми, макар че не печелят достатъчно, за да изплатят кредитите или лихвите.

Страната  настоява също за смесено участие в собствеността на компаниите, за да позволи частният капитал да бъде инвестиран в компании, като в същото време се запазва присъствието на правителството в дружествата. Според държавния регулатор „погрешни“ понятия като „приватизация“ и „денационализация“ трябва да се избягват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още