Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай ще продължи да подкрепя икономиката си заради натиска от забавянето

Страната се ангажира със структурно намаляване на задлъжнялостта и предотвратяване на спекулациите на пазара на недвижими имоти

Китай ще продължи да подкрепя икономиката си заради натиска от забавянето

Снимка: Архив Ройтерс

Китай ще продължи чрез политиката си да подкрепя икономиката, която все още е под натиска на забавянето и различни други предизвикателства въпреки по-добрия от очакваното растеж през първото тримесечие, съобщи в петък Висшият орган на Комунистическата партия, цитиран от Ройтерс.

Изявлението от политбюро идва два дни, след като Китай съобщи за стабилен растеж на годишна база от 6,4% през периода януари-март, отхвърляйки очакванията за по-нататъшно забавяне. По-доброто представяне на БВП се дължи на резкия скок в промишленото производство, като признаци на подобрение показва и потребителското търсене.

Още по темата

„Въпреки че потвърждаваме напредъка, трябва ясно да видим, че все още има много трудности и проблеми в икономиката“, заяви официалната информацията агенция Синхуа, цитирайки среща на политбюро, председателствана от президента Си Дзинпин.

В изявлението се посочва още, че външната икономическа среда като цяло се затяга и националната икономика на страната е под натиск.

За тази година правителството обяви намаляване на данъците и таксите в размер на 2 трлн. юана (298,35 млрд. долара), за да облекчи тежестта върху фирмите. В същото време централната банка намали задължителните резерви за банките на пет пъти от началото на годината, за да стимулира кредитирането. Очакванията са да има и допълнително разхлабване на политиката.

В петък политбюро отново подчерта, че правителството ефективно ще подкрепи частната икономика и развитието на малките и средните предприятия.

Властите ще постигнат баланс между стабилизирането на икономическия растеж, насърчаването на реформите и контролиране на рисковете, казват още политбюро.

Китай освен това се ангажира със структурно намаляване на задлъжнялостта и предотвратяване на спекулациите на пазара на недвижими имоти.

Очаква се икономическият растеж на Китай да се забави до около 30-годишно дъно от 6,2% през тази година, показва проучване на Ройтерс от миналата седмица. Причина за по-слабия растеж е бавното търсене в страната и от чужбина въпреки мерките за подкрепа на икономиката.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

4
 
2
 
2
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
време е за свободи и реформи иначе растежа ще приключи
6
 
0
 
1
преди 4 седмици
Устойчивият обществен просперитет на Китай зависи от успешната работа на Китайската централна банка (КЦБ).
Китай страда от грешния начин на работа на КЦБ. Поради сложността на стопанските процеси КЦБ работи със съпътстващи щети. Сега Китай пренебрегва истината, че щетите от КЦБ подсигуряват възникване на нови щети.
Сега, при всякакви стимули за икономиката Китай е с нарастваща заплаха от възникване на катастрофална криза.
Устойчивият обществен просперитет на Китай е възможен само с правилен начин за работа на КЦБ.

Още от Азия
Партията на Нарендра Моди води убедително след изборния маратон в Индия