Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай ще създаде нова фондова борса за малкия бизнес в Пекин

Така Пекин се стреми да увеличи дела на дяловото финансиране във финансова система като част от кампания за намаляване на нивата на дълга в икономиката

Китай ще създаде нова фондова борса за малкия бизнес в Пекин

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще създаде нова фондова борса в Пекин, за да осигури финансиране за по-малките иновативни компании, заяви държавният глава на втората по големина икономика в света Си Дзинпин, цитиран от Bloomberg.

Си не посочва дата за създаване на новата борса или каквито и да било допълнителни подробности, но споделя, че това ще "осигури платформа за иновативните малки и средни предприятия". Съществуващата борса в Пекин, която беше открита през 2013 г., ще бъде „реформирана“, добавя президентът на Китай. 

Още по темата

Пекин заяви, че иска да увеличи дела на дяловото финансиране в доминираната от банките финансова система като част от кампания за намаляване на нивата на дълга в икономиката. Страната стартира нова борса в Шанхай, известна като STAR Market през 2019 г., за да осигури повече финансиране за технологичните компании.

„Създаването на Пекинската фондова борса е важна мярка за прилагане на нашата национална стратегия за развитие, водена от иновациите, и за продължаване на култивирането на нови двигатели на развитие“, изтъкват от Китайската комисия за регулиране на ценните книжа след речта на президента. „Също така това е важна мярка за задълбочаване на структурната реформа от страна на финансовото предлагане“, добавят от регулатора.

Си не коментира нито едно от последните регулаторни действия на правителството, които са част от широката кампания, стартирана наскоро, за налагане на по-строг контрол върху интернет платформите и компаниите, предлагащи образователни услуги. Тези реформи разтърсиха финансовите пазари през последните месеци.

По време на речта си Си подчертава постепенното отваряне на Китай за чуждестранни инвестиции в сектори като финанси и здравеопазване, където Пекин вижда въвеждането на чуждестранна конкуренция като ключова част от модернизирането на икономиката.

Според Си Китай ще продължи да отваря своя сектор на услугите като „проучи“ създаването на определена иновационна зона за търговия с услуги.

„Китай е готов да работи с всички страни за продължаване на отвореното сътрудничество“, изтъква Си, добавяйки, че страната „ще сподели възможностите за развитие на търговията с услуги, така че да насърчи възстановяването и растежа на световната икономика“.

Сривът на международния туризъм заради пандемията удари световната търговия с услуги. Вносът и износът на услуги от Китай спадат с 15,7% на годишна база до 4,6 трлн. юана (712 млрд. долара) през 2020 г. главно поради резкия спад в сферата на туризма.

Китай строго ограничава достъпа на чуждестранни компании до някои свои сектори, като например цифровите услуги, като ефективно забранява на некитайски платформи за социални мрежи, като Facebook, да обслужват потребителите в страната.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
ASEAN изключи лидера на хунтата в Мианмар от следващата среща на върха