IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще вложи над 308 млрд. долара до 2015 г. в развитие на наука и технологии

Приоритет са биотехнологиите в селското стопанство и в производството, използвани в интерес на икономическото развитие на страната

14:07 | 28.06.11 г.
Китай ще вложи над 308 млрд. долара до 2015 г. в развитие на наука и технологии

През следващите пет години Китай ще вложи 2 трилиона юана (308,5 млрд. долара) за развитие на науката и технологиите, а приоритетна насока ще станат биотехнологиите, заяви членът на китайския Държавен съвет Лю Яндун, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки вестник China Daily.

Изказването бе направено на провеждащата се в град Тянцзин международна конференция по биоикономика Bio Eco-2011.

Приоритетна насока за развитие през ХІІ петилетка (2011-2015 г.) ще бъдат биофармацията, биотехниката, биотехнологиите в селското стопанство и в производството, посочва Лю.

Тя добавя, че през следващите пет години китайското правителство ще концентрира усилията си върху използването на биотехнологиите в интерес на икономическото развитие на страната, за повишаване на ефективността при защитата на околната среда, както и в разработването и внедряването на екологично чисти строителни методи.

Лю подчерта също, че още една важна насока в работата на правителството през ХІІ-тата петилетка трябва да стане иновативната медицина, за чието развитие ще бъдат отпуснати от бюджета около 20 млрд. юана (3,1 млрд. долара).

Еколози обаче се опасяват, че биотехнологиите в селското стопанство ще доведат до масова употреба на генетично модифицирани организми. Различни ГМО продукти все по-често получават зелена светлина за широкото използване от китайските власти. Затова има и доста голяма опасност за масовото навлизане на гмо продукти от Китай в други страни.

Изследвания върху отглеждането на генетично модифициран ориз (ГМ ориз) в Китай се е провеждат от няколко години, като неофициално той вече навлезе на китайския пазар. Наскоро Министерството на земеделието на Китай обяви, че планира да позволи промишлено отглеждане на генетично модифициран ориз. Това изявление от страна на властите обаче беше остро критикувано от страна на екологичната организация Greenpeace, която по-специално изисква „преди да разреши производството на тези култури, правителството да информира населението за въздействието на продукти с ГМО върху околната среда и здравето”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още