Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай ще засили финансовата подкрепа на фона на забавянето на своята икономика

Най-силната икономика в Азия ще търси начини да противодейства на ефектите на продължаващата търговска война със САЩ

Китай ще засили финансовата подкрепа на фона на забавянето на своята икономика

Снимка: Ройтерс

Китай заяви, че ще позволи на местните власти да използват приходите от специални облигации като капитал за големи инвестиционни проекти с идеята да се подкрепи икономиката, която показва признаци на забавяне в своя растеж, след като търговското напрежение със САЩ отново ескалира, съобщава Ройтерс.

Управите на китайските провинции могат да използват специалните държавни ценни книжа за проекти в сферата на автомобилния и железопътния транспорт, както и такива, свързани с доставки на електроенергия и природен газ, посочва държавната информационна агенция Xinhua. 

Още по темата

Това би могло да помогне за „увеличаване на ефективните инвестиции, подобряване на икономическата структура, стабилизиране на съвкупното търсене и поддържане на устойчиво и здраво икономическо развитие“, подчертават от агенцията.

„Въз основа на увеличаването на размера на специалните облигации с голям марж, трябва да засилим макрополитическата координация и да поддържаме разумна и достатъчна пазарна ликвидност“, се посочва още в публикацията.

Необходима е подходяща парична политика за подпомагане на издаването на специални облигации и финансиране на проекти, докато финансовите институции трябва да осигурят разумни нужди за големите проекти, добавят от Xinhua.

Финансовите институции и физическите лица ще бъдат насърчавани да инвестират в такива облигации, споделят още от агенцията в статията.

Но специалните облигации на местните власти трябва да се използват за финансиране на големи проекти, които имат известна възвръщаемост на инвестициите, а местните служители е необходимо да засилят контрола на риска.

През последните месеци Пекин използва различни политически мерки, за да подкрепи китайската икономика, която усети негативното влияние от търговската война със САЩ. Икономическият растеж на Китай се забави до най-бавния си темп от последните 28 години до 6,6% през 2018 г., като се очаква ново охлаждане и през тази година.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Надеждите за разхлабване на политиката на Фед върнаха оптимизма на борсите в Азия