Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай трябва да промени нагласите си за въглищата и у дома си

Преди дни Си Дзинпин съобщи, че страната му се отказва от инвестиции във въглища по света

Китай трябва да промени нагласите си за въглищата и у дома си

Снимка: Архив Ройтерс

Преди дни Китай заяви, че се отказва от финансиране на нови въглищни проекти в чужбина. Пекин обаче трябва да спре да се прави, че не забелязва слона в стаята и да помисли и за подобна мярка за вътрешния пазар, пише в коментар The Wall Street Journal.

Китайският президент Си Дзинпин заяви в реч пред Генералната асамблея на ООН за плановете да спре да инвестира във въглища, макар и да не даде повече подробности, нито уточни откога влиза в сила това решение. Заявката обаче е повече от позитивна що се отнася до опазването на климата, защото Пекин е най-големият инвеститор във въглищни мощности по света.

По данни на на екологичната група Global Energy Monitor в момента Китай финансира 44 проекта за изграждане на въглищни мощности с общ капацитет от 42 гигавата. Някои от тях са в страни като Бангладеш и Виетнам.

Още по темата

Някои от проектите няма да бъдат придвижени напред, защото все повече държави по света спират да финансират въглищата. Много финансови институции също започнаха да отказват да участват в проекти, които са свъзани с изкопаеми горива. От 2015 година насам, с подписването на Парижкото споразумение за климата новите планове за въглищни централи намаляват със 76%, или 1175 гигавата планирани мощности са били отказани.

В последно време намаляващите цени на възобновяемите енергийни източници пък ги правят все по-атрактивни пред въглищните централи.

На този етап плановете на Китай не са много ясни. Според анализатори страната може да насочи чуждестранните си инвестиции си към зелена енергия, вместо към въглища. Още повече, че много китайски компании са пазарни лидери на различни пазари от пазарните вериги за вятърна и соларна енергия.

Китай обаче е най-големият потребител на въглища в световен мащаб. Затова и еколозите и всички анализатори с интерес очакват решенията на правителството за вътрешните мощности. На този етап страната е заявила планове за въглеродна неутралност до 2060 година, но без повече подробности за реализацията им.

През миналата година 3/4 от новите въглищни централи бяха изградени именно в Китай и въглищата все още са основен енергоизточник в страната. В същото време ЕС и САЩ започнаха да "пенсионират" своите мощности, горящи изкопаеми горива.

В момента производителите на енергия в Китай са изправени пред проблем - растящи цени на въглищата и вероятно някои от тях ще работят на загуба.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
Shadow1 до: korn
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Някой в The Wallstreet Journal. Не пише кой.
2
 
3
 
2
korn до: Shadow1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
И кой се е разбързал? По бавно от това няма как.
1
 
5
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
По-бавно, не стават за един ден тези неща. Вчера ви подадоха филия, днес вече ръката искате да отхапите, нямат угодия тея еколози.

Още от Азия
Оптимизмът около Evergrande не успя да обхване всички борси в Азия