Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай търси начини да стимулира своята дигитална икономика

Големите информационни масиви и изкуственият интелект ще позволят на страната да открие нови работни места, които ще стимулират местната икономика

Китай търси начини да стимулира своята дигитална икономика

Работник във фабрика за електронни компоненти в Циндао, Снимка: Ройтерс

Китайската Национална комисия за развитие и реформи (NDRC) възнамерява да подпомогне с допълнителни средства развитието на цифровите технологии в страната, заявявайки, че сектори като големите информационни масиви и изкуственият интелект ще се превърнат в основни фактори при откриването на нови работни места, съобщава Ройтерс.

Китайската икономика е в разгара на дългосрочно преструктуриране, при което се наблюдава спад в някои индустрии и появата на предприятия с по-висока стойност, които произвеждат роботи и дронове.

Още по темата

„Китай ще насърчи развитието на дигиталната трансформация в традиционните сектори, принуждавайки повече работници да сменят работата си и да подобрят качеството на заетостта“, заявиха представители на NDRC.

През последните месеци китайското правителство и агенции като NDRC потвърдиха ангажимента си към дългосрочното развитие на страната, което Пекин вижда като средство за дистанциране от зависимостта на държавата от търговията и други външни фактори.

Ескалирането на търговското напрежение със САЩ, които са най-големият търговски партньор на Китай, хвърли сянка върху средносрочните перспективи за растеж на азиатската страна и предизвика несигурност за милиони китайски работници. Местните държавни медии обвиниха Вашингтон, че използва търговията, за да потисне развитието на Китай.

Също така страната възнамерява да привлече чуждестранни кадри, за да насърчи иновациите в своята цифрова икономика, която отчита ръст с 18% до 26 трлн. юана (3,8 трлн. долара) през изминалата година. 

Стотици милиони китайци използват мобилни приложения, наред със социални мрежи, пазаруване и видео игрите. В страната вече са се наложили безкартовите плащания чрез WeChat и Alipay.

NDRC заяви, че ще засили и финансовата подкрепа, за да помогне за развитието на новите индустрии, включително чрез привличането на средства от капиталовите пазари.

По-рано през този месец комисията подписа споразумение с Китайската банка за развитие, за да предложи 14,55 млрд. долара финансова подкрепа на цифровия отрасъл.

Очаква се тази икономика да помогне и за стимулирането на селското стопанство, като част от амбицията на Китай да съживи селските райони.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Morgan Stanley: Китай търси начин да ограничи зависимостта си от вноса на петрол