Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай увеличава целите за фискален дефицит през 2019 г.

Очакванията са за ръст на дефицита до 2,8% от БВП спрямо 2,6% през 2018 г.

Китай увеличава целите за фискален дефицит през 2019 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Китайското министерство на финансите готви леко увеличение на целите си за бюджетен дефицит за тази година, докато властите в страната се опитват да балансират между подкрепата за икономиката и необходимостта за контрол на нивата на дълга.

Министерството е договорило целеви дефицит от 2,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) по време на годишната си работна конференция през декември, съобщават двама източници на Bloomberg, запознати с процеса.

Още по темата

Процентът, който представлява повишение спрямо 2,6-те процента през 2018 г., ще бъде представен за одобрение по време на Общокитайското събрание на народните представители през март. Източниците посочват, че дотогава размерът на дефицита все пак може да се промени.

И докато държавни представители от Пекин обещаваха проактивна фискална политика през тази година заради забавянето на икономиката на фона на продължаващата търговска война със САЩ, готвеното увеличение на дефицита е по-малко от очакванията на редица икономисти.

В същото време властите може да прибегнат и до т. нар. специални облигации, които не се отразяват на бюджета като цяло, за да финансират местни правителствени проекти и да дадат тласък на инфраструктурните инвестиции.

От финансовото министерство в Пекин все още не са коментирали официално съобщенията.

Според анализаторите на Bloomberg Economics Дейвид Цю и Чан Шу по-голяма част от допълнителните фискални стимули ще бъдат отразени в намаляване на корпоративните данъци и тези върху личните доходи. Според тях дефицит от 2,8% би бил премерен политически отговор, целящ да се справи с продължаващото отслабване на местното търсене, намаляващото външно търсене и несигурността около търговската война със САЩ.

Скромното увеличение на целевия дефицит е сигнал за необходимостта на правителството да контролира нивата на дълга, борещ се с наследството от предишните програми за стимули.

На ниво от 260% от БВП към края на 2017 г. общият дълг на страната е над четири пъти по-голям от този през 2008 г.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските борси приключиха с ръстове последната сесия от седмицата