Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай увеличи въглеродните емисии с 1,7% през 2020 година

Анализатори изказват съмнения, че страната ще изпълни целите си за въглеродна неутралност до 2060 година

Китай увеличи въглеродните емисии с 1,7% през 2020 година

Снимка: Архив Ройтерс

Пандемията ограничи икономическата активност и като цяло емисиите въглероден диоксид намаляват, но Китай е изключение, пише Bloomberg. През 2020 година страната е единствената сред големите индустриални държави, която отчита ръст на емисиите въглероден диоксид - с 1,7% на годишна база.

Данните са от анализаторската компания Rhodium и показват, че като цяло икономическият ръст на Китай е под целите на правителството, но пък тежката индустрия и строителството са увеличили количеството въглероден диоксид, емитиран в атмосферата.

Още по темата

Според анализите на експертите емисиите от строителството са с 2,8% повече, а от производството на стомана - със 7 на сто. Емисиите от производството на цимент се увеличават с 2,5 на сто.

През минали години емисиите въглероден диоксид от Китай растат средно с 3,3%. Това поставя под съмнение дали страната ще успее да изпълни целите за въглеродна неутралност до 2060 година.

По-рано днес китайското правителство представи нов петгодишен план за развитието на икономиката, в който няма забрана за нови въглищни централи. Пекин залага на алтернативните горива, но и въглищата остават в микса.

Няма съществена промяна в плановете на Китай, смята екологичната организация Climate Action Tracker.  Организацията подготвя цялостен доклад относно заявките на китайското правителство за опазване на околната среда, който ще бъде публикуван по-късно този месец.

Правителството посочи, че ще намали въглеродните емисии с 18% на единица брутен вътрешен продукт (БВП) до 2025 година. Тази цел присъстваше и в предишния петгодишен план за развитие. Плановете са енергията, използвана за производството на единица БВП, да бъде намалена с 13,5%.

Китай е най-големият емитент на парникови газове в световен мащаб.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Докато тецовете не минат от въглища на газ всякакви други перки и плочки са прах в очите буквално.
0
 
0
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Докато тецовете не минат от въглища на газ всякакви други перки и плочки са прах в очите буквално.
3
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
браво,браво,браво.

Още от Азия
Япония и САЩ си протягат ръка в битката с Китай