IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай в опит да засили растежа с по-голям бюджетен дефицит за 2019 г.

Проактивната фискална политика обаче не означава, че стимулите за икономиката ще бъдат безкрайни, предупреди китайският финансов министър

10:37 | 07.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Решението на Китай да увеличи съотношението на бюджетния си дефицит до 2,8% през тази година от 2,6% през 2018 г. е подходящо предвид състоянието на икономиката и дава пространство за действие на властите. Това зави китайският финансов министър Лу Кун в четвъртък в рамките на годишното Общокитайско събрание на народните представители.

Той също така допълни, че проактивната фискална политика не означава, че стимулите за икономиката ще бъдат безкрайни, като отново повтори предходните ангажименти на правителството за ограничения, съобщава Ройтерс.

Международните инвеститори следят отблизо подкрепата, която Пекин ще окаже на икономиката си, след като растежът през 2018 г. се забави до близо 30-годишно дъно. Ключово за пазарите ще бъде това как властите в страната ще успеят да балансират между нуждата от растеж от една страна и заплахата от натрупване на финансовите рискове и дълга.

Премиерът Ли Къцян заяви при откриването на парламентарната среща в четвъртък, че Китай планира допълнителни данъчни съкращения и инфраструктурни разходи на стойност милиарди долари на фона на натиска от по-вялото местно търсене и търговската война със САЩ.

Премиерът също така обяви и леко покачване на съотношението бюджетен дефицит-брутен вътрешен продукт, както и понижаване на целите за икономически растеж до 6-6,5%, като и двете мерки бяха до голяма степен очаквани.

По думите на Лу данъчните съкращения ще са основен приоритет на правителството през идната година и може да се окаже, че дори ще превишат предложения по-рано обем от 2 трлн. юана (298 млрд. долара), съобщава Bloomberg. Понижението ще включва и дългоочаквано намаление на данъка върху добавената стойност (ДДС) за сектора на производството, транспорта и строителството. Все още обаче не е ясно кога пониженията на ДДС ще влязат в сила.

Ли Къцян от своя страна заяви, че властите ще подобрят механизма за образуването на обменния курс на юана, поддържайки валутата на стабилни и разумни нива. Китайската централна банка задава ежедневно средна стойност за обменния курс на юана за континенталния валутен пазар. Китайските пари могат да се търгуват не повече от 2 процентни пункта над или под това ниво спрямо долара, за да се контролира по този начин волатилността. При търговията в Хонконг китайските пари нямат такова ограничение.

Колкото до лихвените проценти премиерът обеща да задълбочи пазарно ориентираните реформи на лихвените проценти, както и да понижи разходите по заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още