Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай вероятно ще загуби технологичната война със САЩ

За да се превърнат в глобална заплаха, китайските компании ще трябва да преодолеят значителни препятствия

Китай вероятно ще загуби технологичната война със САЩ

Снимка: Ройтерс

Широко разпространено вярване е, че САЩ и Китай навлизат в „технологична студена война” – противоборство между суперсили за овладяване на бъдещите технологии, а с тях и на глобалната икономика. Политиката на щатската администрация към Китай уверено води към такава война, като бяха предприети стъпки за недопускане на американско ноу-хау в китайски ръце. В крайна сметка обаче тази война може да не включва много големи битки.

Господстващото мнение е базирано на съмнителното допускане, че Китай неизбежно ще се превърне в иновативна сила, като неговите водещи корпорации ще отправят предизвикателство към американските Intel, Apple и Google за върха в технологичния свят. За да прерасне Китай в такава заплаха обаче, неговите компании ще трябва да преодолеят значителни препятствия, пише Майкъл Шуман за Bloomberg.

Има си причина защо в света има толкова малко компании като Qualcomms и Microsofts – това, което те правят е изключително трудно. Много малко компании, особено от развиващите се икономики, се оказаха способни да влязат във висшата лига на глобалните технологии. Вземете за пример дългото и болезнено изкачване на южнокорейската Samsung Electronics по иновационната стълба.

Опасенията във Вашингтон са, че Китай накланя везните в своя полза чрез масирано субсидиране на своите технологични индустрии - от електромобилите до полупроводниците. Тази политика на Пекин обаче може да подкопае технологичните амбиции на страната.

Съвременната икономическа история сочи, че наливането на пари в приоритетни сектори често не успява да създаде иновативни компании. Шансовете на Китай са още по-малки, след като голяма част от субсидиите отиват към пословично бюрократичните и раздути държавни предприятия.

Държавната щедрост води до излишен производствен капацитет, който може да задуши по-конкурентните компании. Опитът на Китай до момента е в най-добрия случай спорен. Правителството, например, наля субсидии за десетки милиарди в сектора на електромобилите, само за да получи множество неопитни стартъпи, превозни средства с качество под средното и разочаровани шофьори.

Сценарият за „технологична война” също така предполага, че американските технологични фирми ще стоят безделно и ще чакат китайците да ги прегазят. Докато Китай се опитва да наваксва, другите утвърдени играчи в бранша ще продължат да се движат.

Въпреки че SMIC бе основана преди близо две десетилетия, китайската леярна за чипове все още е 5-6 години зад конкурентите си, смята Линли Гуенап, президент на Linley Group, изследователско звено в областта на чиповете. Той изтъква, че докато SMIC се опитва да съкрати дистанцията, тя ще открие, че конкуренцията отново е дръпнала напред.

Още по темата: Азия технологична война

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
4
 
17
преди 1 месец
а да видиме ....
1
 
13
 
16
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Да гадаем кой ще загуби технологичната война между Китай и САЩ е малко като хвърляне на боб. Последните години пообиколих света, вкл. Австралия и Нова Зеландия, а и Югоизточна Азия. Китайската експанзия там има невероятни размери. Плашещи. Така че, не познавам Китай и китайската психология, а и те не разкриват много за себе си.
Затова мога само да твърдя, че за сега единствения губещ, или направо напуснал, е Европа.
За да не ме обвините, че съм проруски или антируски настроен само ще отбележа, че до сега не съм забелязал участие на Русия с технологични сблъсъци.
5
 
22
 
15
Pyramid до: redcretin
преди 1 месец
Преди 4 години, правих разширено патентно проучване за свой продукт. В света, открихме 11 в сферата, от рях, един немски, два американски...и осем китайски. Едва ли във всички сфери е точно така но, патентите са
1. С териториално действие,
2. Источник на пеиходи от продажба на лицензи,
3. Формулират ясно.признаци, работейки по които, следващите, може да развият схпдни продукти с по-добри показатели.
Йитайците много мощно догонват и, поради много по-високия сичовешки ресурс, битката може и да изгубят но, войната - едва ли.
4
 
22
 
14
Lucifer до: data
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тези почти мигновени реакций на пазара са само първичен инстинкт! Когато при новите "условия" пазара се нагоди на опция "всеки със сопата си" става "кой ми сра в гащите"????....никой няма да търпи безкраен рекет...Това вече не е свободен пазар и неминуемо води до война, студена, топла....каквато изисква ситуацията...
12
 
20
 
13
преди 1 месец
Възхода на Китай е функция на пазара в САЩ и ЕС - има пазар-има възход , няма пазар има яко спек . Та за справка - от как Перчема прибра моркова и извади сопата икономиката на САЩ е в растеж , а Китайската на обратно :)

Още от Азия
Индия и Русия договориха нов метод за покупка на оръжия в опит да заобиколят САЩ