IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай възражда Пътя на коприната с 40 млрд. долара

Новият фонд ще се насочи към премахване на пречките пред свързаността в Азия, посочи президентът Си Дзинпин

09:29 | 10.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай възражда Пътя на коприната с 40 млрд. долара

Китай ще похарчи 40 млрд. долара, за да създаде инфраструктурен фонд за възраждане на Пътя на коприната, който ще засили свързаността в Азия, заяви президентът на Поднебесната империя Си Дзинпин.

По думите му най-новият проект ще разпространи мащаба на китайския икономически растеж на целия континент.

Втората най-голяма икономика в света разпространяваше финансови и търговски стимули най-вече в Централна Азия, но също и към страните в Южна Азия, за да подкрепя усилията за възраждане на стария Път на коприната – няколковековният търговски маршрут, който е свързвал Китай със Средиземноморието.

"Фондът ще насочи инвестициите си в инфраструктура, ресурси и промишлено и финансово сътрудничество, наред с други проекти", отбеляза Си, цитиран от "Синхуа".

Целта на фонда е да "прекъсне пречките пред свързаността" в Азия, коментира Си по време на среща в Пекин с лидери от Бангладеш, Камбоджа, Лаос, Монголия, Мианмар, Пакистан и Таджикистан.

Фондът ще бъде "отворен" и ще приветства инвеститори от Азия и извън нея, които "активно" да участват в проекта, отбеляза китайският президент в навечерието на срещата на високо равнище на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, която също се проведе в китайската столица.

Все още не е ясно точно как фондът ще работи, когато започне да функционира, или къде точно ще бъде седалището му. По всяка вероятност обаче то ще бъде в Китай.

Oсвен бъдещето на Фонда китайският президент коментира и икономическото представяне на страната му. По думите му темпът на растеж може да продължи да се забавя и през следващата година.

"Дори и ръст от около 7% ще постави Китай сред най-добре представящите се страни в света по отношение на темпа и размера", отбеляза Си, цитиран от Bloomberg.

Китайският икономически растеж спадна до 7,3 на сто през третото тримесечие от 7,5% в периода април-юни. Разширението бе най-слабото във втората по големина икономика в света от 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още