Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китай загърбва климатичните цели в полза на икономическото си възстановяване

Въпреки че страната успя да намали своя въглероден интензитет с 45% през 2019 г., тя може да изтрие постигнатото заради щетите от пандемията

Китай загърбва климатичните цели в полза на икономическото си възстановяване

Снимка: Qulai Shen/Bloomberg

Китай може да изпита сериозни затруднения в опита да постигне ангажимента си към опазването на климата през тази година, тъй като в желанието си да стимулира своята икономика, азиатската страна се обръща към тежката промишленост и онези отрасли, отделящи огромни количества емисии на въглероден диоксид, съобщава Ройтерс, цитирайки редица анализатори. 

Още по темата

Китай обеща да намали своя „въглероден интензитет“, количеството въглеродни емисии, което генерира за единица брутен вътрешен продукт (БВП), с 40-45% за периода 2005-2020 г. като част от глобалния ангажимент относно изменението на климата, заложен в Парижкото споразумение от 2015 г.

Най-големият замърсител с парникови газове в света (Китай разполага с 1069 въглищни електроцентрали към януари 2020 г.) си постави по-амбициозни климатични цели, след като в рамките на миналата година успя да даде силен тласък на възобновяемата енергия.

Но според експерти икономическите щети, нанесени от пандемията от COVID-19 - особено за сектора на услугите - направиха целта далеч по-трудна за постигане.

„Решихме, че за Китай няма да бъде проблем да постигне целите си за въглеродните емисии, ако продължава да полага досегашните усилия“, заяви пред Ройтерс експерт от мозъчен тръст, свързан с китайската Националната комисия за развитие и реформи. „Но избухването на коронавируса и възприемането на икономически стимули водят до несигурност в това отношение“, добави още анализаторът, пожелал да запази анонимност.

В своя петгодишен план Китай обеща да намали въглеродния си интензитет с 18% от 2015 г. до 2020 г., както и енергийния си интензитет- количеството енергия,  необходимо за единица БВП - с 15%.

През миналата година енергийният интензитет се понижи с 13,2% в сравнение с 2015 г., според изчисленията на Ройтерс въз основа на официални данни.

Китай също намали въглеродния интензитет с 18,4% в сравнение с нивата от 2015 г. и с над 45% спрямо тези от 2005 г.

Пандемията доведе до намаляване на въглеродните емисии в Китай с 25% през февруари, според проучване. В същото време, според друго изследване, публикувано през тази седмица, въглеродните емисии от изкопаемите горива са намелели с цели 17% на ден по целия свят през април.

Вече се появяват признаци, че Китай се обръща към „мръсните“ индустрии и инвестиции, за да възстанови икономиката си, която се забави за първи път от десетилетия през първото тримесечие.

По-интензивното промишлено производство и изграждането на инфраструктура през останалата част от годината, в комбинация с отслабения сектор на услугите, ще повишат количеството на въглеродните емисии.

Базираният в Хелзинки Център за изследвания на енергията и чистия въздух предупреди в понеделник (18 май), че Китай обикновено разчита на такива индустрии, които отделят големи количества въглерод, за да се възстанови от предишни икономически шокове – включително от епидемията от ТОРС и световната финансова криза.

Миналия месец производството на стомана достигна най-бързи си дневен темп от юни 2019 г., докато дневното производство на въглища и цимент също надмина средните нива за миналата година. Това доведе до първото покачване на нивата на замърсяване за 2020 г.

Пекин също така одобри изграждането на пет въглищни електроцентрали през март с комбиниран капацитет от 7,96 гигавата, като много анализатори предвиждат увеличен темп на изграждане на нови въглищни мощности през следващите години.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Азия
Азиатските борси приключиха с ръстове последната сесия от седмицата